Google uklonio aplikaciju zbog govora mržnje

Gab aplikacija postala je popularna među članovima desnog krila SAD-a i uklonili su je sa Google Play Store-a ove nedelje zato što je narušila Google-ova pravila o govoru mržnje.

PCPress.rs Image

Kompanija je najavila uklanjanje ove aplikacije preko tvita 17. avgusta 2017. godine. Tvit je takođe uključivao screenshot mejla od Google-a  u kome se govori da je Gab aplikacija „suspendovana i uklonjena“ iz Google Play Store-a zato što je narušila pravila o govoru mržnje. Gab sebe opisuje kao aplikaciju bez reklama za ljude koji veruju u slobodu govora i indivindualne slobode i slobodnom protoku informacija. Sajt koji je lansiran prošle godine privukao je veliku pažnju članova desnog krila SAD-a kojima je zabranjen pristup na mrežama poput Twittera i Facebooka.  Izvršni direktor Gab-a, Andrew Torba bio je uklonjen prošle godine iz Y Combinator (kompanija koja finansira sturtup-ove) alumni mreže zbog narušavanja politike o zlostavljanju.

Nije jasno zbog čega je Google rešio da ukloni Gab aplikaciju. Prema Google-ovoj politici, kompanija zabranjuje svaki govor mržnje  da li se on zasnivao na godinama, veri, nacionalnosti, polu i seksualnoj orijentaciji, religiji, etničkom poreklu.

Pročitajte i:  Facebook otkriva da su najčitaniji postovi besmislena pitanja, a ne politika

Gab je tvitovao i rekao svojim korisnicima da će imati priliku da skinu aplikaciju preko Androida bez korišćenja Play Store-a.

Izvor: TheVerge

Pogledajte i: Zakon o video nadzoru – Portal Videonadzor.Net
Facebook komentari:

Tagovi: , , , ,