BIZIT plus

Google uoči filipinskih izbora ukida političko reklamiranje

Google je izdao saopštenje da će zabraniti političko oglašavanje na svojoj platformi uoči filipinskih izbora koji će se održati maja sledeće godine.

PCPress.rs Image

Bez politike

Sve društvene mreže i platforme su suočene sa pritiskom u pogledu političkog oglašavanja nakon predsedničkih izbora u SAD-u 2020. godine. Danas je više nego jasno da su društvene mreže postale političko oružije, ali da na ovom polju ne vlada princip demokratije.

Google je saopštio da neće dozvoliti politička oglašavanja tokom izbora na Filipinima. Ovim je Google pokazao da može da kontroliše sadržaja kada to želi. A ujedno je pokazao pristrasnost. Ne ulazeći sada u političke teme Filipina i međunarodnih odnosa, Google je dao zapravo da možemo da sumnjamo u njegove demokratske principe oglašavanja. Ukoliko je ova kompanija u stanju da prepozna politički sadržaj i kao takav ga ukloni, onda može da prepozna i tip političkih objava. Dakle, u odnosu na potrebe Googla jedna politička opcija može da bude favorizovana što u velikoj meri utiče na volju birača ali i narušava jednake mogućnosti oglašavanja korisnicima iako su u ovom slučaju to političke stranke ili ideologije. Google jednako ovaj princip može da koristi kada je u pitanju promocija zdravlja, načina života, prodaja odeće ili automobila, itd.

Pročitajte i:  Google koristi AI za predviđanje poplava

Ova vest je međutim značajna jer pokazuje da Google ima mehanizme potpune kontrole nad svojim platformom. Potrebno je naterati je da sve svoje alate i mehanizme koristi na otvoreniji i uslovno rečeno bolji način, kroz pravne okvire, kao što to sada već čine brojne države.

Izvor: US News

Facebook komentari: