Guardian optužuje Microsoft za štetu po reputaciju

Više od tri godine nakon što je Microsoft  zamenio rad veštačkom inteligencijom i algoritamskom automatizacijom, sadržaj koji generišu njegovi sistemi i dalje sadrži ozbiljne greške. Guardian je optužio kompaniju da narušava njenu reputaciju anketom pod nazivom „uvidi veštačke inteligencije“ koja se pojavila u Microsoft Startu pored priče Guardian o smrti žene, tražeći od čitalaca da glasaju o tome kako je umrla.

PCPress.rs Image

Guardian je napisao da je, iako je anketa uklonjena, šteta već učinjena. U anketi su čitaoci tražili da glasaju o tome da li je žena oduzela sebi život, bila ubijena ili umrla slučajno. Pet dana stari komentari na priču ukazuju na to da su čitaoci uznemireni, a neki jasno veruju da su autori priče odgovorni.

U avgustu, naizgled AI generisan Microsoftov vodič za putovanja preporučio je da posetite Ottava Food Bank u Otavi, Kanada. Viši direktor Microsoft Jeff Jones tvrdi da priča nije napravljena generativnom veštačkom inteligencijom, već „kroz kombinaciju algoritamskih tehnika sa ljudskim pregledom“. Kontaktirali smo Microsoft da bismo saznali više o ovoj instanci.

Pročitajte i:  Kad AI snimci završe u dokumentarnom filmu

Guardian navodi da je Anna Bateson, izvršna direktorka Guardian medijske grupe, napisala u pismu predsedniku Microsoft  Bread Smith da je „očigledno neprikladna” anketa koju je generisala veštačka inteligencija nanela „značajnu štetu reputaciji” i izdanju i njegovim novinarima. Ona je dodala da je istakla „važnu ulogu koju ima jak okvir za autorska prava“ u davanju mogućnosti novinarima da odrede kako će njihov rad biti predstavljen. Zamolila je da Microsoft pruži uveravanja da će tražiti odobrenje kuće pre nego što upotrebi „eksperimentalnu AI tehnologiju na ili pored“ svog novinarstva i da će Microsoft uvek jasno staviti do znanja kada za to koristi veštačku inteligenciju.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,