BIZIT plus

Hard diskovi definitivno više nemaju šta da traže

Nedavno ste na našem sajtu mogli da pročitate vest da je Samsung predstavio svoj SSD kapaciteta 16 TB, i da ozbiljno preti da otera hard diskove u penziju. Iako se radi o funkcionalnom uređaju odličnih performansi cena od 10.000 USD je definitivno stavka koja će odbiti veliki broj potencijalno zainteresovanih. Nimalo nas ne bi čudilo da je Seagate uveliko bio upoznat sa planovima Samsunga da predstavi novi SSD mamutskog kapaciteta, pustio ih da malo uživaju u slavi i onda na Flash Memory Summit-u u Kaliforniji (istom mestu gde je Samsung prvi put pokazao svoj SSD od 16 TB) predstavio najveći SSD na svetu – kapaciteta nestvarnih 60 TB.

01Seagate koristi nešto veći format, karakterističan za standardne hard diskove – 3,5 inča, naspram 2,5 inča, što je format koji koristi Samsung za svoj PM1633a od 16 TB. Uprkos razlici u dimenzijama Seagate tvrdi da njihov SSD poseduje duplo veću gustinu memorijskih čipova u odnosu na Samsung model, pa Murov zakon definitivno ima primenu i kod NAND fleš memorija.

Pročitajte i:  Stižu Samsung prstenovi

Seagate se odlučio za najnovije Micron 3D NAND fleš čipove, ali nisu baš bili pričljivi o rasporedu čipova, kontroleru (kontrolerima). Micron u svojoj ponudi poseduje 3D NAND fleš u kapacitetima od 256 Gb do 6 Tb, a ako Seagate koristi delove od 1 Tb, odnosno 128 GB, što je najveći čip u masovnoj produkciji kompanije Micron, to znači da u novom SSD-u postoji 480 ovakvih čipova. S druge strane, ukoliko je Seagate u saradnji sa Micron-om dobio rane primerke novih čipova većeg kapaciteta – 3 Tb ili 6 Tb, ukupni broj čipova bi bio mnogo manji.

03

Ono što znamo o ovom modelu je da je namenjen serverskim okruženjima, da koristi 12 Gb/s SAS interfejs, da se brzine sekvencijalnog čitanja fajlova od 128 KB kreću oko 1500 MB/s, odnosno 1000 MB/s za upis podataka pomenute veličine, dok IOPS-i sa 4 KB i QD32 iznose oko 150.000. Seagate tvrdi da je prosečna potrošnja oko 15 W, što deluje prilično malo za ovako veliki kapacitet, osim ako ne postoji mehanizam koji “gasi” deo SSD-a koji se ne koristi, te da potrošnja zavisi od popunjenosti.

Pročitajte i:  Samsung Galaxy S24 Ultra prvi utisci: Ultra inteligencija

Za sada nema informacija o ceni, ali se špekuliše da bi mogla biti između 20.000 i 30.000 USD, što je sasvim korektno, kada se u obzir uzme kapacitet. Novi Seagate SSD možemo očekivati naredne godine, a do tada je Samsung PM1633a i dalje najveći SSD dostupan za kupovinu.

Facebook komentari: