Hard diskovi kapaciteta 100 TB do 2025. godine

Kompanija Seagate planira da dramatično uveća kapacitet hard diskova. Naime, u planu je korišćenje HAMR (heat-assisted magnetic recording) tehnologije, kojom bi se povećala gustina upisa na hard disk.

PCPress.rs Image

Ovom metodom je moguće postići dramatično veću gustinu upisa u odnosu na aktuelnu i dominantnu PMR (perpendicular magnetic recording) tehnologiju. To se ostvaruje zahvaljujući dramatičnom uvećavanju toplote u pojedinim segmentima diska. Krajnji rezultat bi trebali biti uvećanje skladišnog kapaciteta diskova, odnosno uvećavanje gustine upisa.

Ovo će povećati ukupnu gustinu i skladišni kapacitet diskova. Toplota se koristi za targetiranje određenih oblasti na disku, kojima se potom uvećava gustina upisa u tačno određenom području. Na ovaj način se uvećava gustina upisa u glavnim sektorima diska, a efekat je sličan i po obodima, premda je učinkovitost veća kada se ciljaju sektori u središtu hard diskova.

Konkurencija ne spava, pa tako Western Digital planira da ostvari nešto slično, putem MAMR (microwave-assisted magnetic recording) metode, koja bi u suštini ostvarivala sličan efekat kada je uvećavanje gustine zapisa na disku u pitanju.

Seagate je saopštio da očekuje da prve diskove koji budu bazirani na HAMR tehnologiji isporuči tokom 2020. godine. Inicijalno se najavljuje kapacitet od 20 TB, što ne zvuči tako bombastično, imajući u vidu da su diskovi od 12 TB već svakodnevica, te da je Western Digital nedavno najavio model hard diska kapaciteta 15 TB! No, nakon toga bi ovom metodom trebali da dobijemo hard diskove kapaciteta do 36 TB do 2022. godine, dok bi tokom 2023. i 48 TB moglo da postane standard.

PCPress.rs Image

Najzad, ukoliko sve bude išlo kako treba, tokom 2025. godine bismo trebali da vidimo prve hard diskove kapaciteta – 100 TB! Ambiciozni planovi, bez sumnje – videćemo hoće li se i ostvariti. Seagate ne navodi nikakve eventualne cene diskova. Naravno, uvek ostaje mogućnost da će do tada hard diskove zameniti fleš memorije, mada se o tome već toliko dugo piše da postajemo ozbiljno skeptični…

Izvor: Hot Hardware

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,