Top50 Glas publike

5G telefoni stižu u 2019. godini, na iPhone tek 2020.

Qualcomm se sprema za predstavljanje prvih 5G-kompatibilnih čipsetova početkom naredne godine. Veće sada se zna da će jedan od prvih koji će koristiti ove mogućnosti biti Samsung, ali i drugi veliki proizvođači iz Android sveta. No, šta sa iPhone telefonima kompanije Apple?

PCPress.rs Image

Ovo pitanje se postavlja iz razloga što je Apple bio taj koji je diktirao trendove, mislio unapred, neretko i rizikovao sa promocijama novih tehnologija bez garancija da će one biti masovno prihvaćene. Ovog puta će, čini se, igrati na sigurno. U novembru prošle godine je pokrenuto partnerstvo između kompanija Intel i Apple, koje će prema najnovijim izveštajima Fast Company-ja rezultovati uvođenjem 5G podrške u Apple telefone tokom 2020. godine.

Fast Company u izveštaju navodi da će Apple koristiti Intel 8161 5G modem unutar svojih iPhone telefona predviđenih za izlazak tokom 2020. godine, a očekuje se da će se u tom trenutku modemi proizvoditi u 10-nanometarskom proizvodnom procesu. Prema istom izvoru, Apple nije zadovoljan saradnjom sa Intelom, naročito u poslednje vreme, prvenstveno zbog problema sa pregrevanjem čipova. S druge strane, Qualcomm je prevazišao probleme sa pregrevanjem svog 5G čipa, koji je u daleko boljem stanju u odnosu na sve što MediaTek i Intel imaju u ovom trenutku.

Pročitajte i:  Žena tužila Apple zbog „opasnosti uhođenja od strane bivših“

Među proizvođačima koji su već najavili svoja 5G rešenja za početak 2019. godine je i Xiaomi, dok je Honor takođe obećao da će tokom 2019. godini isporučiti telefone sa 5G podrškom. Više informacija se očekuje na Mobile World Congress 2019 manifestaciji u februaru.

Izvor: Tweaktown

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,