N Central domination

Harmony i Solana – seks roboti na CES 2018

Prošlo je tek godinu dana od kada se pojavila Harmony, prvi seks-robot kompanije RealDoll, koja je omogućila novo iskustvo, a koje podrazumeva susret sa veštačkim životom, koji podseća na nešto ljudsko, ali to svakako nije. Harmony se pojavila i na CES-u 2018, a sa novim licem, unapređenom veštačkom inteligencijom, te nekoliko novih prijatelja.

PCPress.rs Image

Harmony nije zaživela 2017. godine, kao što je bilo planirano, te se, kada se to konačno bude dogodilo, očekuje da košta između osam i deset hiljada dolara. U momentu kada je na CES-u nestalo struje, Harmony je imala svoj prvi nastup u zgradi preko puta, pa je razgovarala sa posetiocima, i ispričala im nekoliko viceva. Iako se još uvek radi samo o robotskoj glavi na štapu, mnogi osećaju anksioznost prilikom susreta sa nečim što je novo i može da govori.

Iako je na sajmu nastupala samostalno, Harmony može da dobija komande na daljinu, a preko Realbotix aplikacije, koja je već dostupna za skidanje. Iako tvorci tvrde da neće biti običaj da se robotom upravlja tako lako, neki bi u budućnosti mogli da postanu distopijski lutkari, te upravljaju svojim robotima, koji bi im govorili samo ono što ovi žele da čuju. O ovom, i sličnim etičkim problemima, se raspravlja među stručnjacima širom sveta, pa je polemika o seks-robotima stigla i na CES.

Pročitajte i:  Amazon Astro i njegov digitalni osmeh

Budući da se ispod perike ovog humanoidnog robota krije haos od strujnih kola, motora i žica, njeno silikonsko lice je lako zamenljivo, a glas je lako modifikovati, kreatori su pred posetiocima „oljuštili“ ono što je bila Harmony, te uz pomoć novog lica i prilagođenog glasa posetiocima predstavili Solanu. Oni koji su se taman bili navikli na Harmony, koju prate godinu dana, povukli su se korak nazad pred nepoznanicom u koju se pretvorila.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , ,