BIZIT 2022

HTC i Motorola ne usporavaju procesore starijih uređaja

Pošto su iz kompanije Apple potvrdili da usporavaju starije iPhone modele, a kako baterija stari, HTC i Motorola su objavili da ne usporavaju procesore starijih uređaja, i da su njihovi korisnici bezbedni.

PCPress.rs Image

Da bi se utvrdilo da li je ovakvo postupanje, kada su stariji modeli proizvođača u pitanju, praksa, isto pitanje postavljeno je i kompanijama Google, Samsung, LG, i Sony, ali  ove još uvek nisu dale odgovor. Budući da je od nedavno postalo poznato da Apple utiče na brzinu rada procesora starijih modela, potrebno je da se razjasni da li to čine i konkurentske kompanije, te su jedino iz HTC-a i Motorola-e odgovorili da to nije slučaj.

Iz Apple-a su izjavili da su sa ovom praksom počeli tokom 2016. godine, a sa modelima iPhone 6 i 6S, kako bi sprečili iznenadna gašenja starijih telefona. Pošto se baterije tokom vremena prirodno raspadaju, posle određenog perioda imaju manju energetsku moć, te mogu da izazovu prestanak rada uređaja kada procesor zahteva više energije. Upravo zbog toga su u Apple-u ograničili brzinu rada procesora, te tako izazvali i sporiji rad uređaja, a najveći problem je to što o tome nisu obavestili korisnike.

Pročitajte i:  Google Maps: Iskusite mesta u kojima niste bili

PCPress.rs Image

Situaciju komplikuju i brojne teorije zavere, prema kojima Apple usporava rad starijih modela kako bi na taj način motivisao korisnike da kupuju nove telefone, ali iz kompanije ističu da su na ovaj način želeli da produže rok trajanja kod starijih modela, a nikako obrnuto. Sa druge strane, iz kompanije nisu pojasnili da li zamena stare baterije rešava ovaj problem, te sama zamena baterije nije jednostavan proces, a, prema stručnjacima, veliki problem je i to što se ove komplikacije javljaju kod modela koji su se pojavili pre samo godinu dana.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , , , ,