BIZIT Seminar

Huawei CEO: Ne špijuniramo, komunista sam, podržavam Trampa

Nakon dužeg perioda ćutanja i neoglašavanja, osnivač i CEO kompanije Huawei, Ren Zhengfei, se obratio javnosti nakon značajnih događaja koji su potresli svet informacionih tehnologija u proteklim nedeljama, ali i mesecima. Glavni deo njegovog obraćanja se odnosio na brige o krađi i neovlašćenom korišćenju podataka, za šta su neke zemlje optužile Huawei, pre svih Sjedinjene Države.

PCPress.rs Image
Ren Zhengfei; foto: Qilai Shen/Bloomberg

Huawei ne bi nikada dozvolio kineskim vlastima da pristupe podacima o korisnicima, čak i kada bi Peking to tražio. Ne, kineske vlasti nam nikada nisu tražile pristup podacima,” rekao je Ren Zhengfei, odbacujući navode da Huawei radi u korist kineske države. On je rekao da je Huawei posvećen svojim korisnicima, negirajući da bi ikada naškodio nekoj naciji ili pojedincu.

Kinesko ministarstvo je zvanično pojasnilo da u Kini ne postoji zakon koji obavezuje kompanije da instaliraju backdoor pristup do korisničkih uređaja. U Kini to ne postoji. Niti Huawei, niti ja lično, nikada nismo dobili bilo kakav zahtev od bilo koje vlade da obezbedimo bilo kakve informacije, posebno nedolične,” Ren je dodao.

Pročitajte i:  Slušalice Huawei FreeBuds 5i dostupne i kod nas – odličan kvalitet i dizajn po veoma povoljnoj ceni

Ren je bivši oficir Narodnooslobodilačke Armije, a i dalje je ugledni član Komunističke Partije Kine. Već godinama unazad se na zapadu postavlja pitanje kakva je priroda njegovih odnosa između tih organizacija i kompanije Huawei. Ren je rekao predstavnicima medija da njegovi dugotrajni odnosi sa komunističkom partijom ne utiču na njegov stav i odlučnost da se suprotstavi zahtevima bilo koje vlade koja bi tražila podatke o korisnicima.

PCPress.rs Image

Vrednost našeg posla je upravo u tome što je korisnik u centru. Mi smo poslovna organizacija koja prati poslovna pravila, i u tom kontekstu ne postoji direktna veza između mojih ličnih političkih uverenja i poteza koje bismo povukli kao preduzeće. Ponavljam, čak i kada bismo dobili takav zahtev, odbili bismo ga,” bio je odlučan Ren u svojim navodima.

Sukob koji kulminira

Čitav niz nesuglasica je počeo još prethodnih godina, kada su vlasti Sjedinjenih Američkih Država zabranile prodaju telefona kompanije Huawei, kao i telekomunikacione opreme, pod izgovorom da se koriste za špijunažu. Međutim, stvari su kulminirale nedavnim privođenjem Wanzhou Meng, ćerke vlasnika kompanije, koja je istovremeno i CFO, zbog američkih optužbi da je Huawei prodavao zabranjenu tehnologiju Iranu. Prošle nedelje kineski sud je osudio na smrt jednog kanadskog dilera droge, pod optužbom da je u zemlju uneo 200 grama metamfetamina. Diler droge se branio izgovorom da je bio samo u turističkoj poseti, dok je kanadski premijer Džastin Trudo pozvao svet da sa pažnjom prati ta dešavanja.

Pročitajte i:  Kina gradi prvog digitalnog blizanca na svetu

Pretpostavlja se da se sada čeka na reakciju Kanade, pri čemu mnogi analitičari tvrde da se teži klasičnoj razmeni, posebno zbog toga što je sud zapravo zatvorsku kaznu tokom žalbenog postupka preinačio u smrtnu kaznu.  Tim povodom, Ren je na konferenciji odbio da detaljnije komentariše situaciju vezanu za njegovu ćerku, samo kratko rekavši da mu ćerka veoma nedostaje, te da veruje da su kanadski i američki pravni sistemi fer, te će sačekati odluke tamošnjih sudova.

PCPress.rs Image

Podrška Trampu, izazovi u ovoj godini

Verujem da je predsednik Tramp veliki predsednik. Bio je veoma hrabar kada je smanjio poreze, i mislim da će to biti veoma značajan podstrek razvoju industrije u Sjedinjenim Američkim Državama“, rekao je Ren.

Istovremeno, Ren je dao i neke ocene vezane za poslovanje u ovoj godini. Rekao je da će 2019. biti izazovna, te da se ne očekuje rast veći od 20 procenata. Prema njegovim rečima, kompanija cilja prihode od oko 125 milijardi dolara za 2019. godinu. Dodao je da su procene nešto snižene u odnosu na ranije usled izazova na međunarodnom tržištu. Najzad, svoje obraćanje je zaključio navođenjem da Huawei neće doživeti sudbinu kompanije ZTE, te da Huawei već dugo vremena puno investira u istraživanje i razvoj.

Pročitajte i:  Samsung razvija platformu za komunikaciju između pametnog telefona i satelita

Izvor: CNBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,