Huawei MatePad 11 – Zlatni presek

Tržište tableta doživljava drugu mladost s problematikom pandemije, rada od kuće, boravka u zatvorenom i svim onim što nas je snašlo u poslednje vreme. Najveća imena se i dalje bore za svoje parče kolača, a ponuda je vrlo bogata u svim cenovnim klasama. Ukoliko bi se pak tražila neka vrsta zlatne sredine, svakako bi jedan od glavnih kandidata za najpoželjniji uređaj ove vrste bio Huawei MatePad 11.

PCPress.rs Image

Fantastičan ekran

U samom startu MatePad 11 ostavlja upečatljiv utisak. Moderno dizajniran, sa čistom mat poleđinom, veoma tankim ivicama oko ekrana i zaobljenim ćoškovima jasno ukazuje da je reč o ozbiljnoj spravi, koja može lako da se uklopi i u kućno i u poslovno okruženje. Glavna odlika MatePad 11 tableta vrlo direktno upada u oči – reč je o odličnom IPS ekranu dijagonale 10,95 inča. Najbolje i najvažnije jeste to što ga osvežavanje od 120 Hz čini izuzetno prijatnim za svakodnevni rad i zabavu u bilo kakvim uslovima. Za produktivnost je takođe dobro što je odnos stranica 16 : 10 (rezolucija je 2560 × 1600 tačaka), te nudi više prostora po visini. Pokrivenost prednje strane ekranom iznosi 86 odsto.

PCPress.rs Image

Prikaz je fenomenalan i korišćenje tableta je pravo uživanje. Osvetljenost je oko 500 nita, a kontrast 1200 : 1, pa je displej jasan i vidljiv u svim uslovima osvetljenja. Proizvođač je mislio i na izloženost korisnika plavom svetlu i treperenje, glavne faktore zamora očiju. Tablet je dobio sertifikate TÜV Rheinland Low Blue Light i Flicker Free, a potpuno je pokriven i DCI-P3 opseg boja. Multimedijalne mogućnosti zaokružuju čak četiri natprosečna zvučnika. Njih potpisuje audio-specijalista Harmony/Kardon i isporučuju veoma dobar zvuk.

Pročitajte i:  Huawei koristi lukav trik kako bi hard diskovi trošili manje energije 

PCPress.rs Image

Kakav je u svakodnevnoj upotrebi? Moramo reći da nam se ne dopada sve prisutnije uvećavanje ekrana tableta, koje je umnogome otišlo preko 12 inča. S te strane je Huawei gotovo konzervativno postupio ne idući preterano, pa je tako MatePad 11 prilično skladan, naročito zbog oblika i ivica. Masa od nešto ispod pola kilograma je primetna, ali ne i problematična. Tablet dobro leži u ruci, a na raspolaganju je i opciona magnetna futrola s tastaturom, kao i M-olovka latencije svega 2 ms s tri završetka, koja se takođe magnetno povezuje. Utisak u radu je izuzetan, ove dodatne periferije odlično funkcionišu i dopunjuju mogućnosti tableta – ali i koštaju. Ukoliko budete u mogućnosti da na nekim budućim akcijama „ugrabite” tablet s ovim dodacima, to bi bilo sjajno!

PCPress.rs Image

Vrlo dobar hardver

Hardverska podloga je veoma snažna. Reč je o Snapdragon 865 čipsetu, koji donosi više nego dovoljno snage, a igre će prosto leteti zahvaljujući odličnoj Adreno 650 grafici. MatePad 11 stiže sa 6 GB RAM memorije i 128 GB prostora za skladištenje, kao i sa microSD slotom pomoću koga se memorija može dodatno proširiti. Obratite pažnju samo da nema podršku za mobilne mreže, pa su Wi-Fi 6 i Bluetooth 5.1 jedini vidovi povezivanja.

PCPress.rs Image

Baterija od 7250 mAh pruža višednevnu autonomiju, a brzo se može dopuniti preko USB-C porta zahvaljujući punjaču od 22,5 W. Tu je i reverzibilno punjenje, ako želite da dopunite neki uređaj (npr. TWS slušalice). Kamere od 13 MP pozadi (uz fazni autofokus) i 8 MP napred odlično će poslužiti u raznim prilikama, posebno prilikom video-poziva, a neće vas izneveriti ni ako je potrebno da se hitno napravi neki snimak. Vodite računa da nema nikakve biometrijske zaštite.

Pročitajte i:  Uskočite u prolećno raspoloženje uz poklone koje donosi AppGallery

PCPress.rs Image

Harmony OS2 kao osnova

Najlepše i najbolnije smo ostavili za kraj. MatePad 11 stiže s Harmony OS2 operativnim sistemom. To znači da nema Google aplikacije i servise, ali to nije toliki problem kod tableta kao kod telefona koji uvek i svuda nosite sa sobom. Takođe, Google nije baš uspeo da parira Apple-u na polju tableta, pa i ne gubite bog zna šta. Na raspolaganju je solidan broj alternativa kojima možete pristupiti preko AppGallery i Petal Search alternativa.

PCPress.rs Image

Harmony OS2 je prosto fantastičan kao sistem! Radi izuzetno glatko, odlično je organizovan i osmišljen. Na raspolaganju je i više režima prikaza, uključujući novi koji je veoma nalik na iPad OS, sa sve trakom na donjem delu (Bottom Dock) koja kombinuje najbitnije i poslednje otvorene aplikacije. Animacije su fantastično glatke i sistem deluje neverovatno utegnuto. No, nije u stanju da parira Apple ekosistemu aplikacija po pitanju dostupnih, optimizovanih rešenja. S druge strane, Harmony OS2 je tu da pruži maksimalan nivo integracije s drugim uređajima.

Harmony OS2 interfejs Huawei MatePad 11 tableta

Najbitnija stavka ovog sistema jeste to što je u stanju da neprimetno i veoma upotrebljivo integriše različite uređaje u jedno okruženje, pa tako možete kombinovati telefon, pametni sat, tablet, monitor, laptop i slično – sve će se lako i brzo integrisati i omogućiće neverovatan nivo kontrole i lakoće upotrebe kao nijedna druga trenutno dostupna platforma. Po ovom pitanju, Harmony OS2 nema ravnog! Prava je šteta, zapravo, što je situacija s Huawei telefonima takva kakva je, jer bi oni bili idealna osnova čitavog ekosistema.

Pročitajte i:  Predstavljena Xiaomi 14 serija s Leica optikom sledeće generacije, koju donosi Xiaomi HyperOS

PCPress.rs Image

Multi-Screen Collaboration je podignut na čitav novi nivo s Harmony OS2 sistemom, pa tako možete neprimetno deliti ekran, koristiti tablet kao pomoćni monitor, duplirati ekran Huawei telefona na tabletu sa svim dostupnim funkcijama i tako dalje.

PCPress.rs Image

Uzevši sve u obzir, moramo konstatovati da je MatePad 11 veoma dobar i pametan izbor u ovom trenutku. Tableti se više mere po osnovnim funkcionalnostima i „kakvoći glavnih osobina”, a tu MatePad 11 dobija odlične ocene! Stiže s ekranom od 120 Hz i brojnim mogućnostima koje suparnici naplaćuju i po 50 odsto više. Jednostavno, reč je o tabletu koji svi zainteresovani za ovakvu vrstu uređaja moraju staviti na najuži spisak za kupovinu. Huawei je kreirao tablet koji je mnogo više od velikog displeja, na šta se često ovakvi uređaji svode. I te kako vredi ozbiljnog razmišljanja!

PCPress.rs Image

Korisna adresa: consumer.huawei.com/rs

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,