Huawei razvija “samoodrživu mrežu” čipova uz pomoć državnog investicionog fonda

Huawei će sarađivati i sa drugim kompanijama.

PCPress.rs Image

Huawei će imati svoju sopstvenu mrežu lokalnih preduzeća

Svedoci smo iznenađujućeg napretka Huawei-ja sa njegovim nedavnim pametnim telefonima posebno sa unutrašnjim 7nm 5G procesorom. Kompanija sada radi na razvoju nečega mnogo značajnijeg kako bi zaobišla zabranu uvoza u SAD. Prema novom istraživanju Bloomberg-a, investicioni fond vlade grada Šenzhena, osnovan 2019. godine, pomoći će Huawei-ju da izgradi “samoodrživu mrežu čipova”.

Takva mreža bi omogućila tehnološkom gigantu pristup određenim preduzećima, posebno tri podružnice koje pripadaju SiCarrier-u, a koje su ključne za razvoj litografskih mašina. U kontekstu proizvodnje čipova, litografska oprema koja koristi visoko-tehnološke metode, poput ekstremnog ultraljubičastog (EUV) spektra za izradu minijaturnih struktura na čipovima, često bi se uvozila u Kinu. Međutim, trenutno je ograničena usled sankcija koje su nametnule Sjedinjene Američke Države, Holandija i Japan.

Huawei moze da postane vodeća figura kineske industrije čipova

Huawei je navodno preneo preneo “oko desetak patenata SiCarrier-u“, i dozvolio inženjerima SiCarrier-a da direktno rade na njihovim lokacijama. Prema tome, odnos između kompanija je sve bliži i jači.

Pročitajte i:  Huawei najavljuje lansiranje novog pametnog telefona

Prema izveštajima, Huawei je zaposlio bivše zaposlene holandskog specijaliste za litografiju, ASML-a, kako bi radili na ovom projektu. Kao rezultat tog napora do sada su navodno proizveli lokalno, 7nm procesor HiSilicon Kirin 9000S koristeći tehnologiju SMIC-a. Navodno, ovaj procesor je za oko pet godina zaostao za vodećom konkurencijom. Upoređuje se sa Apple Silicon 3nm procesorom.

Huawei Mate 60, Mate 60 Pro, Mate 60 Pro+ i Mate X5, koriste HiSilicon čip kao centralni procesor, a takođe koriste i druge komponente koje su proizvedene u Kini, poput ekranskih panela (BOE), kamera (OFILM) i baterija (Sunwoda).

Huawei će imati svoju sopstvenu mrežu lokalnih preduzeća što bi mu na kraju omogućilo da manje zavisi od uvezenih komponenti. Potencijalno, kompanija čak moze da postane vodeća figura kineske industrije čipova naročito u dobu električnih vozila i veštačke inteligencije. Za te industrije čipovi su potrebniji više nego ikad.

Obzirom na napredak Huawei-ja i visokih ulaganja Kine u svoju industriju čipova, američka vlada će morati da uloži dodatne napore kako bi ostala konkurentna sa daljim razvojem i investicijama.

Pročitajte i:  Revolucionarne Huawei slušalice stižu uskoro na srpsko tržište

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,