Hyundai i Kia ažuriraju softver zbog TikTok izazova

Hyundai i Kia nude besplatna ažuriranja softvera za milione svojih automobila kao odgovor na niz krađa automobila inspirisanih virusnim izazovom društvenih medija na TikTok-u.

PCPress.rs Image

Takozvani „Kia izazov“ na platformi društvenih medija doveo je do stotina krađa automobila širom zemlje, uključujući najmanje 14 prijavljenih sudara i osam smrtnih slučajeva, prema Nacionalnoj administraciji za bezbednost saobraćaja na autoputevima. Lopovi poznati kao „Kia Boys“ postavljali bi video-snimke sa uputstvima o tome kako da zaobiđu sigurnosni sistem vozila koristeći alate jednostavne poput USB kabla.

Krađe je navodno lako izvesti jer mnoga vozila Hyundai  i Kia 2015-2019 nemaju elektronske imobilajzere koji sprečavaju lopove da jednostavno provale i zaobiđu paljenje. Karakteristika je standardna oprema na skoro svim vozilima iz istog perioda koje su proizvodili drugi proizvođači.

Hyundai i njegova podružnica Kia nude ažuriranje „logike softvera za alarm za krađu“ kako bi produžili dužinu zvuka alarma sa 30 sekundi na jedan minut. Vozila će takođe biti ažurirana tako da zahtevaju ključ u bravi za paljenje da bi se vozilo uključilo.

Pročitajte i:  TikTok i “saveti mladih tinejdžera”  

Nadogradnja softvera modifikuje određene module upravljanja vozilom na Hyundai  vozilima opremljenim standardnim sistemima za paljenje „ključ u ruke“. Kao rezultat toga, zaključavanje vrata privezkom za ključeve će postaviti fabrički alarm i aktivirati funkciju „ubijanja paljenja“ tako da se vozila ne mogu pokrenuti kada su podvrgnuta popularnom režimu krađe. Kupci moraju da koriste privezak za ključeve da otključaju svoja vozila da bi deaktivirali funkciju „ubijanja paljenja“.

Ne postoji evidencija o tome koliko je Hyundai i Kia vozila ukradeno u celoj zemlji, ali statistike iz pojedinih gradova daju osećaj koliko je trend postao virusan. U Milvokiju, na primer, policija izveštava da je 2020. ukradeno 469 Kia i 426 Hjundai. Ti su brojevi narasli sledeće godine na 3.557 Kia i 3.406 Hjundai, prema NPR.

3,8 miliona Hyundai i 4,5 miliona Kia – za besplatno ažuriranje softvera

Približno 3,8 miliona Hyundai -a i 4,5 miliona Kia-a ispunjavaju uslove za besplatno ažuriranje softvera, za ukupno 8,3 miliona automobila. Vlasnicima vozila je naloženo da svoje automobile odvezu do lokalnog zastupstva, gde će tehničari instalirati nadogradnje za manje od sat vremena. Nadograđena vozila će takođe dobiti nalepnicu na prozoru koja označava da su opremljena tehnologijom protiv krađe.

Pročitajte i:  TikTok pojačava borbu protiv lažnih vesti

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,