BIZIT plus

Izvršni direktor TikToka pred Kongresom u martu

Očekuje se da će se izvršni direktor TikTok-a Shou Zi Chew pojaviti pred Kongresom u martu kako bi se suočio sa pitanjima zakonodavaca u vezi sa bezbednošću korisnika u SAD-u u popularnoj video aplikaciji, kako je prvi objavio The Wall Street Journal.

PCPress.rs Image

Komitet za energetiku i trgovinu potvrdio je saslušanje u saopštenju za javnost, najavljujući da će šef TikToka svedočiti 23. marta. Glavni operativni direktor TikToka Vanessa Pappas svedočila je pred kongresnim komitetom još prošlog septembra, ali ovo predstojeće saslušanje će biti prvi put da je izvršni direktor kompanije doveden na Kapitol Hil da se suoči sa ispitivanjem.

„Big Tech sve više postaje destruktivna sila u američkom društvu. Komitet za energetiku i trgovinu je bio na čelu traženja od izvršnih direktora velikih tehnologija – od Facebooka preko Twittera do Google-a – da odgovaraju za postupke svojih kompanija“, rekla je predsednica Cathy McMorris Rodgers (R-VA). „Ovi napori će se nastaviti sa TikTokom. “

Za komentar, portparol TikToka izjavila je da kompanija pozdravlja „priliku da ispravi rekord u vezi sa TikTok-om, ByteDance-om i obavezama koje preuzimamo da bismo se pozabavili zabrinutostima o nacionalnoj bezbednosti SAD pred Komitetom Predstavničkog doma za energetiku i trgovinu .”

Pročitajte i:  Bobby Kotick želi da kupi TikTok

Ovo saopštenje dolazi nedeljama nakon što su republikanci zvanično preuzeli vlast kao većinska stranka u Predstavničkom domu. Izgubili su malo vremena na pojačano ispitivanje aplikacije u kineskom vlasništvu koja reklamira preko 80 miliona aktivnih korisnika mesečno u SAD, navodeći njen potencijalni rizik po nacionalnu bezbednost.

TikTok je zaglavio u višegodišnjim pregovorima sa Komitetom za strana ulaganja kako bi njegova aplikacija nastavila da radi u SAD. Ali u decembru, The Wall Street Journal je izvestio da su pregovori između aplikacije i vladinih zvaničnika zastali, odlažući svaki mogući dogovor.

Odgovarajući na bezbednosne tvrdnje predsednce Rodgers iz TikTioka navode da Komunistička partija Kine nema ni direktnu ni indirektnu kontrolu nad ByteDance-om ili TikTokom.

Ako vlada ne može da postigne dogovor sa TikTokom u narednih nekoliko meseci, zakonodavci mogu sami pripremiti rešenja. Sve veća dominacija TikToka u tehnološkom prostoru dugo je bila dvostranačko pitanje koje bi moglo primorati republikance i demokrate da rade zajedno u naredne dve godine na rešavanju putem zakona. Nedavno, prošle nedelje, predstavnik Raja Krishnamoorthi (D-IL) potpisao je zakon koji je uveo kineski senator Josh Hawle (R-MO) kojim bi se TikTok efektivno zabranio širom zemlje.

Pročitajte i:  TikTok plaća za unapređenje pretraživanja 

Ranije ovog meseca, senator Mark Warner (D-VA), predsednik Komiteta za obaveštajne poslove Senata, navodno je razmatrao da ponudi predlog zakona o zabrani šire „kategorije aplikacija“ koja bi se mogla primeniti na druge aplikacije koje predstavljaju bezbednosne rizike, navodi se u saopštenju. Axios.

Sve veći broj država i saveznih agencija zabranili su preuzimanje TikToka na vladine uređaje u poslednjih nekoliko meseci, ali Kongres tek treba da postigne dogovor o bilo kakvoj zabrani koja bi uticala na potrošače. Ali nedavno izveštavanje da je TikTok-ova matična kompanija, ByteDance, pratila lokacije američkih novinara sa podacima iz aplikacije, dalo je zakonodavcima novu municiju za ciljanje kompanije.

„Amerikanci zaslužuju da znaju kako ove akcije utiču na njihovu privatnost i bezbednost podataka, kao i koje radnje TikTok preduzima da zaštiti našu decu od onlajn i oflajn šteta“, rekla je Rogers. Sada je vreme da se nastavi sa naporima odbora da se Big Tech smatra odgovornim tako što će TikTok izneti pred komitet kako bi ljudima pružio potpune i iskrene odgovore.

Pročitajte i:  TikTok protiv EU

Izvor: TheVerge

Facebook komentari: