VMware-vForum

I posao i zabava su lakši uz Google

Svi koji koriste moderne tehnologije znaju veoma dobro koliko znače razne Google tehnologije, ali i prateći servisi koje korisnici direktno koriste. Iz dana u dan se naš oflajn život prepliće s digitalnim, a među silnim uređajima koji su zaslužni za to svakako najistaknutije mesto zauzima pametni telefon.

PCPress.rs Image

Neograničena zabava

Sa instaliranim Google aplikacijama, ali i pratećim servisima, korisnici imaju pred sobom širok spektar mogućnosti i opcija koje im se otvaraju s novim iteracijama i pristizanjem novih Google servisa, koji šire podršku i na naše područje. Tipičan primer bi mogao biti YouTube, koji je deo Google-a i čije je prisustvo na telefonima vezano za Google podršku. Tačno je da postoje određene alternative, ali da li te alternative funkcionišu za nešto složenije potrebe?

YouTube Premium i YouTube Music Premium su servisi koje možete, ali i ne morate koristiti. Ipak, prednosti su jasne i očigledne. Korisnici širom sveta koriste YouTube kako bi otkrili novu muziku i bili deo muzičke kulture. Ipak, recimo da imate neke iole veće zahteve – šta tada? Korišćenje naprednih servisa se plaća, ali i donosi izuzetne pogodnosti.

Sve je na jednom mestu – ne samo muzički spotovi već i zvanični albumi, singlovi, remix verzije, live nastupi, obrade. Zatim, tu su Personalizovani predlozi sa dinamičnom početnom stranom, kao i hiljade plejlista različitih žanrova, za svako raspoloženje ili aktivnost. Pametna pretraga omogućava da pronađete pesmu, čak i ako se ne sećate njenog naziva, po nekoj frazi ili opisu, a nedavno je uvedena i opcija prikaza tekstova pesama. Najzad, čak i ukoliko nemate internet YouTube Music Premium dozvoljava preuzimanje muzike bez reklama, za preslušavanje u pozadini ili u pokretu.

Pročitajte i:  HONOR Magic4 Ultimate ima najbolju kameru kod pametnih telefona

PCPress.rs Image

Da pogledamo i primer nečega što nije Google. Netflix stiže preinstaliran na nove Samsung telefone, poput modela iz serija Galaxy Note20 ili S20 i omogućava pristup hiljadama serija i filmova, ogromnoj bazi zabave koju možete koristiti u bilo kom trenutku, bez obzira da li ste kod kuće ili u pokretu. Najnoviji Witcher, Game of Thrones ili neka druga serija? Nema problema, “bindžovanje” neće stati, posebno uz velike ekrane današnjih pametnih telefona, poput onog na novoj Note20 seriji.  Definitivno je reč o izuzetno pogodnoj stvari koja sve vrste uživanja podiže na viši nivo – a opet niko ne prisiljava korisnike da je koriste.

PCPress.rs Image

Posao koji ne staje

No, ni u tome, pa ni u poslovnoj sferi i ozbiljnijim primenama, nisu svi jednaki. Uzmimo za primer nove Samsung telefone, među kojima se posebno ističu modeli Note20 i Note20 Ultra, kao i tri uređaja iz S20 serije. Alati za produktivnost dobijaju sasvim novu dimenziju ukoliko ih koristite u kombinaciji sa DeX-om. Kako Samsung telefoni podržavaju opciju lakog i brzog konektovanja, uključujući i bežičnu podršku u novim generacijama, korisnici dobijaju pristup svim alatima Google-a koji se odnose na produktivni deo.

Pročitajte i:  Android funkcije koje će vam pomoći da zaštitite vašu digitalnu privatnost

PCPress.rs Image

Tako možete raditi u tabelama ili pisati tekst uz pomoć Google Docs i Sheets besplatnih alata, održavati raspored u kalendaru i task-ovima, i sve što inače možete raditi kada su poslovne primene u pitanju, ali uz primenu poznatih aplikacija i upotrebom velikog ekrana, miša i tastature zahvaljujući konekciji koja sve ove stvari čini lakim i vrlo pogodnim za upotrebu.

Iz drugog ugla

Ukoliko razmišljate iz ugla krajnjeg korisnika, stvari stoje tako kako smo opisali. Šta se dešava, međutim, ako zamenite uloge i stvari posmatrate iz ugla developer-a, odnosno onih koji razvijaju aplikacije i igre za Android platformu? Koliko njima pomaže podrška za Google u telefonima?

PCPress.rs Image

Google je odskora dodao Srbiju u listu podržanih zemalja, odnosno omogućio korišćenje Google Merchant Account-a i na teritoriji naše države. Na ovaj način je dramatično olakšano poslovanje i monetizacija igara za Android platformu koje se prave u Srbiji. Doskora je bilo moguće napraviti nalog iz Srbije, sa srpskom adresom samo za potpuno besplatne aplikacije. Sve komercijalne aplikacije nije bilo moguće okačiti, a nije postojala mogućnost ni za tzv. in-app purchases (naplaćivanja sadržaja unutar aplikacije, poput otključavanja dodatnih opcija, prelaska na novi nivo itd.)

Pročitajte i:  Google traži od zaposlenih da se vrate u kancelariju 4. aprila

PCPress.rs Image

Zbog ove komplikacije mnogi domaći developeri su bili registrovani kao fizička lica sa svojim ličnim računima, dok su neki drugi svoje firme neretko otvarali u drugim zemljama. Za sve njih, ali i one koji će u budućnosti plasirati svoje aplikacije preko Google Play-a, stavljanje Srbije na spisak podržanih zemalja otvara mogućnost da poslovanje vode iz svoje zemlje. Zbog toga je i u ovoj sferi Google podrška takođe važna – na taj način se podržavaju brojne firme u ovoj zemlji, štite radna mesta i uopšte podstiče razvoj digitalne industrije u širem smislu.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,