ASUS Zenbook

I posao i zabava su lakši uz Google

Svi koji koriste moderne tehnologije znaju veoma dobro koliko znače razne Google tehnologije, ali i prateći servisi koje korisnici direktno koriste. Iz dana u dan se naš oflajn život prepliće s digitalnim, a među silnim uređajima koji su zaslužni za to svakako najistaknutije mesto zauzima pametni telefon.

PCPress.rs Image

Neograničena zabava

Sa instaliranim Google aplikacijama, ali i pratećim servisima, korisnici imaju pred sobom širok spektar mogućnosti i opcija koje im se otvaraju s novim iteracijama i pristizanjem novih Google servisa, koji šire podršku i na naše područje. Tipičan primer bi mogao biti YouTube, koji je deo Google-a i čije je prisustvo na telefonima vezano za Google podršku. Tačno je da postoje određene alternative, ali da li te alternative funkcionišu za nešto složenije potrebe?

YouTube Premium i YouTube Music Premium su servisi koje možete, ali i ne morate koristiti. Ipak, prednosti su jasne i očigledne. Korisnici širom sveta koriste YouTube kako bi otkrili novu muziku i bili deo muzičke kulture. Ipak, recimo da imate neke iole veće zahteve – šta tada? Korišćenje naprednih servisa se plaća, ali i donosi izuzetne pogodnosti.

Sve je na jednom mestu – ne samo muzički spotovi već i zvanični albumi, singlovi, remix verzije, live nastupi, obrade. Zatim, tu su Personalizovani predlozi sa dinamičnom početnom stranom, kao i hiljade plejlista različitih žanrova, za svako raspoloženje ili aktivnost. Pametna pretraga omogućava da pronađete pesmu, čak i ako se ne sećate njenog naziva, po nekoj frazi ili opisu, a nedavno je uvedena i opcija prikaza tekstova pesama. Najzad, čak i ukoliko nemate internet YouTube Music Premium dozvoljava preuzimanje muzike bez reklama, za preslušavanje u pozadini ili u pokretu.

Pročitajte i:  Google Meet omogućio moderaciju do 25 ljudi u okviru poziva

PCPress.rs Image

Da pogledamo i primer nečega što nije Google. Netflix stiže preinstaliran na nove Samsung telefone, poput modela iz serija Galaxy Note20 ili S20 i omogućava pristup hiljadama serija i filmova, ogromnoj bazi zabave koju možete koristiti u bilo kom trenutku, bez obzira da li ste kod kuće ili u pokretu. Najnoviji Witcher, Game of Thrones ili neka druga serija? Nema problema, “bindžovanje” neće stati, posebno uz velike ekrane današnjih pametnih telefona, poput onog na novoj Note20 seriji.  Definitivno je reč o izuzetno pogodnoj stvari koja sve vrste uživanja podiže na viši nivo – a opet niko ne prisiljava korisnike da je koriste.

PCPress.rs Image

Posao koji ne staje

No, ni u tome, pa ni u poslovnoj sferi i ozbiljnijim primenama, nisu svi jednaki. Uzmimo za primer nove Samsung telefone, među kojima se posebno ističu modeli Note20 i Note20 Ultra, kao i tri uređaja iz S20 serije. Alati za produktivnost dobijaju sasvim novu dimenziju ukoliko ih koristite u kombinaciji sa DeX-om. Kako Samsung telefoni podržavaju opciju lakog i brzog konektovanja, uključujući i bežičnu podršku u novim generacijama, korisnici dobijaju pristup svim alatima Google-a koji se odnose na produktivni deo.

Pročitajte i:  Šta nam donosi 8K tehnologija?

PCPress.rs Image

Tako možete raditi u tabelama ili pisati tekst uz pomoć Google Docs i Sheets besplatnih alata, održavati raspored u kalendaru i task-ovima, i sve što inače možete raditi kada su poslovne primene u pitanju, ali uz primenu poznatih aplikacija i upotrebom velikog ekrana, miša i tastature zahvaljujući konekciji koja sve ove stvari čini lakim i vrlo pogodnim za upotrebu.

Iz drugog ugla

Ukoliko razmišljate iz ugla krajnjeg korisnika, stvari stoje tako kako smo opisali. Šta se dešava, međutim, ako zamenite uloge i stvari posmatrate iz ugla developer-a, odnosno onih koji razvijaju aplikacije i igre za Android platformu? Koliko njima pomaže podrška za Google u telefonima?

PCPress.rs Image

Google je odskora dodao Srbiju u listu podržanih zemalja, odnosno omogućio korišćenje Google Merchant Account-a i na teritoriji naše države. Na ovaj način je dramatično olakšano poslovanje i monetizacija igara za Android platformu koje se prave u Srbiji. Doskora je bilo moguće napraviti nalog iz Srbije, sa srpskom adresom samo za potpuno besplatne aplikacije. Sve komercijalne aplikacije nije bilo moguće okačiti, a nije postojala mogućnost ni za tzv. in-app purchases (naplaćivanja sadržaja unutar aplikacije, poput otključavanja dodatnih opcija, prelaska na novi nivo itd.)

Pročitajte i:  Google priznao da Assistant ponekad snima audio bez odobrenja korisnika

PCPress.rs Image

Zbog ove komplikacije mnogi domaći developeri su bili registrovani kao fizička lica sa svojim ličnim računima, dok su neki drugi svoje firme neretko otvarali u drugim zemljama. Za sve njih, ali i one koji će u budućnosti plasirati svoje aplikacije preko Google Play-a, stavljanje Srbije na spisak podržanih zemalja otvara mogućnost da poslovanje vode iz svoje zemlje. Zbog toga je i u ovoj sferi Google podrška takođe važna – na taj način se podržavaju brojne firme u ovoj zemlji, štite radna mesta i uopšte podstiče razvoj digitalne industrije u širem smislu.

Facebook komentari:

Tagovi: , , , ,