Top50 Glas publike

Implantat sa sopstvenim napajanjem prati zarastanje kičmene fuzije

Inženjeri sa Univerziteta u Pitsburgu kreirali su implantat sa sopstvenim pogonom koji može da prati zarastanje kičme, a istovremeno pruža mehaničku podršku. Uređaj se može 3D štampati tako da savršeno odgovara datom pacijentu, a mehanička svojstva se takođe mogu lako podesiti da se prilagode svakoj situaciji.

PCPress.rs Image

Kavez za kičmenu fuziju sadrži triboelektrični nanogenerator koji stvara električnu energiju kada je pod pritiskom kičme. Ovo pokreće ugrađeni senzor koji meri pritisak na kavez, što ukazuje na zarastanje kičme.

Hirurzi često postavljaju kaveze za kičmenu fuziju kako bi pružili podršku nakon operacija fuzije. Međutim, to obično budu gotova rešenja koja nisu posebno prilagođena pojedinačnim pacijentima. Ova najnovija tehnološka inovacija ima za cilj da to poboljša tako što ne samo da dizajn učini prilagodljivijim, već i uvođenjem senzora sa sopstvenim napajanjem koji pruža informacije o lečenju kičme.

Senzor sa sopstvenim napajanjem koristi triboelektrični nanogenerator koji proizvodi male količine električne energije kada je podvrgnut pritisku iz kičme. Koristeći eksterni ultrazvučni uređaj, kliničar može da pročita podatke sa implantata i dobije ideju o tome kako kičma leči.

Pročitajte i:  Implantirani magneti za kontrolu proteze

Do sada su istraživači testirali uređaj na ljudskim leševima i nadaju se da će uskoro preći na studije na životinjama. Tehnologija izveštavanja podataka takođe ima potencijal u drugim implantabilnim uređajima, kao što su stentovi i zamene zglobova.

Izvor: medgadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: