Indija lansirala svemirsku letelicu za istraživanje Sunca

Letelica Aditya-L1 mogla bi da nam pomogne da razumemo kako solarne promene utiču na satelite u svemiru.

PCPress.rs Image

Svemirske aktivnosti postalju ključni motor ekonomske aktivnosti i razvoja u Indiji

Indijski premijer Narendra Modi želi da iskoristi svemirske aktivnosti kao sredstvo za unapređenje celokupnog IT sektora u Indiji. Modi želi da stvori uslove i inicijative kako bi svemirske aktivnosti postale ključni motor ekonomske aktivnosti i razvoja u Indiji. Napori Indijske svemirske istraživačke organizacije zaista pokazuju da ova zemlja ozbiljno želi da bude prepoznata kao važan igrač. Samo nedelju dana nakon što je Chandrayaan-3 sleteo na Mesec, svemirska agencija Indije već je lansirala raketu sa Aditya-L1. Ovo je prva misija Indije posvećena posmatranju Sunca.

Aditya-L1 će putovati 1496 km tokom četiri meseca. Letelica zatim treba da stige do L1 Lagranžove tačke između Sunca i naše planete. Lagranžova tačka je mesto ravnoteže između dva masivna orbitirajuća tela gde se objekti obično zadržavaju, čime se minimizira potrošnja goriva svemirske letelice. Letelica će ostati u orbiti kako bi prikupila određene podatke. Ti podaci mogli bi da pomognu naučnicima da shvate zašto je spoljni sloj Sunca vreliji od njegove površine.

Pročitajte i:  Indija je prva zemlja koja je zabranila TikTok zbog bezbednosnih razloga

Aditya-L1 će pokušati da istraži sve aktivnosti Sunca

Takođe, naučnici se nadaju da bi misija mogla pružiti informacije o tome kako solarna radijacija i razne solarne aktivnsoti utiču na komunikacione sisteme, satelite i energetske mreže. Kada bi razumele te promene i efekte, svemirske kompanije i agencije mogu bolje zaštititi satelite u orbiti.

Na primer, ako naučnici mogu da predvide velike količine energije i čestica koje Sunce izbacuje iz svog prvog sloja, mogu obavestiti operatere kako bi isključili napajanje njihovih satelita pre nego što se to dogodi. Takođe, naučnici se nadaju da će Aditya-L1 moći da istraži ponašanje solarnog vetra i kako aktivnost Sunca može dugoročno uticati na klimu Zemlje.

Sankar Subramanian, glavni naučnik misije, rekao je: “Uverili smo se da ćemo imati jedinstveni set podataka koji trenutno nisu dostupni iz drugih misija. To će nam omogućiti da razumemo Sunce, njegovu dinamiku, kao i unutrašnju heliosferu. To je važan element za savremenu tehnologiju, kao i aspekte svemirske vremenske prognoze.”

Indija već ima nekoliko drugih misija planiranih za naredne godine. Indija sarađuje sa Japanom kako bi do 2025. godine poslala svemirsku letelicu i rover da istražuju južni pol Meseca. Pre toga, sledeće godine planira da lansira letelicu za posmatranje Marsa i Venere.

Pročitajte i:  Tesla ulaže 3 milijarde u Indiju

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,