BIZIT plus

Indija zahteva kazne za tehnološke gigante zbog širenja lažnih vesti

Ministarstvo za informisanje i radiodifuziju Indije kritikovalo je rad tehnoloških giganta.

PCPress.rs Image

Facebook, Google, YouTube – lažovi

Ministarstvo za informisanje i radiodifuziju Indije je ukazalo da tehnološki giganti poput Facebook-a, Google, YouTube šire lažne vesti. Pred vladom su zahtevali da se odrede pravne mere prema kojima bi tehnološki giganti bili primorani da uklanjaju sadržaj koji širi dezinformacije.

Ministarstvo je ukazalo da tokom poslednjih meseci ima intenzivnu komunikaciju sa predstavnicima Facebook-a, Twitter-a i Google. Ove kompanije su svesne da postoji veliki broj lažnih vesti. Uprkos dogovorima ne čine nikakve napore da lažan sadržaj uklone i spreče dalje širenje.

Vlada Indije je održala online sastanak sa predstavnicima tehnoloških giganata. U toku ovog razgovora pred Big Tech je stavljena potreba za uređivanjem sadržaja u pogledu uklanjanja lažnih vesti. Vlada nije dala ultimatum i za sada nisu određene nikakve kazne niti pokrenuti sudski postupci. Međutim, Ministarstvo zbog negativnog iskustva sa Big Tech ne smatra da će ovaj razgovor uroditi plodom i predlaže da se povuku pravne mere.

Pročitajte i:  Suosnivač Google DeepMind-a pridružuje se Microsoftu  

Indija je samo još jedna od država u nizu koja pokušava da se izbori sa sve većim negativnim uticajem Big Tech. Prema dosadašnjem iskustvu od Google, Twitter-a, Facebook-a očekuju se samo saopštenja i obećanja.

Izvor: Indianexpress

Facebook komentari: