Intel i dalje razmatra planove za izgradnju fabrike u Italiji

Italija ostaje potencijalna lokacija za izgradnju Intel-ove nove fabrike čipova u Evropi. Kompanija je prošlog marta postavila plan za povećanje proizvodnje u Evropi.

PCPress.rs Image

Konačna odluka trebalo da bude doneta do kraja ove godine

Intel je tada naveo da će izgraditi fabriku u Italiji kao deo svog programa za ulaganje čak 80 milijardi eura u Evropi tokom naredne decenije. Takođe, kompanija želi da izgradi kompleks za proizvodnju čipova u Magdeburgu u Nemačkoj.

Projekat u Italiji predstavljao bi naprednu fabriku za pakovanje i montažu, koja bi koristila nove tehnologije za proizvodnju čipova.

„Nastavljamo da napredujemo u našim razgovorima sa Italijom u vezi sa najsavremenijim proizvodnim pogonom“, naveo je Intel. Takođe, kompanija navodi da je i dalje „uzbuđena zbog projekta“.

Izvršni direktor Intel-a, Pat Gelsinger rekao je da je Italija samo jedna od nekoliko potencijalnih zemalja za koje se razmatraju novi planovi. On je naveo da bi odluka trebalo da bude doneta do kraja ove godine.

“Italija je i dalje u igri. Međutim, i druge zemlje su kandidati. Odlučićemo u roku od godinu dana”, rekao je Gelsinger. On je dodao da je imao razgovore sa italijanskom premijerkom Giorgia Meloni.

Pročitajte i:  Intel će lansirati nove automobilske AI čipove 

Prema ranijim izveštajima, Mario Draghi, koji je ranije bio premijer Italije,početkom septembra detaljno je sklopio sveobuhvatan sporazum sa Intel-om o izgradnji fabrike. Za idealno mesto je izabran grad Vigasio blizu Verone, u severnom regionu Veneto.

Međutim, nova administracija, koja je stupila na dužnost u oktobru, taj posao nikada nije finalizirala.

Intel je naveo da su razgovori sa Italijom bili “dodatak” drugim projektima koje kompanija razmatra u drugim delovima sveta, gde odluke o lokacijama i terminima još nisu finalizovane.

Intel takođe planira da investira i otvori fabrike u Nemačkoj i Francuskoj

Meloni je u decembru rekla da smatra da je ulaganje Intel-a u Italiji veoma strateško. Ona je navela da će se sastati sa predsedavajućima iz kompanije kako bi zajednički istražili načine da sve to olakšaju.

Prema izveštajima, Intel je ovog meseca započeo detaljnu procenu planiranih investicija u Nemačkoj, Francuskoj i Italiji.

Međutim, neki zvaničnici su zabrinuti da bi ogromne subvencije koje američka administracija daje za podršku ključnim industrijama mogle obeshrabriti Intel da uloži u Italiju.

Pročitajte i:  Kina teži tehnološkoj nezavisnosti i otvara vrata stranim investitorima

Predsednik SAD-a, Džo Bajden planira da podrži proizvodnju i istraživanje poluprovodnika sa subvencijama od 52,7 milijardi dolara. Planirane investicije SAD imaju za cilj da pomognu zemlji da održi korak sa naučnim i tehnološkim potezima Kine.

Takođe, Italija navodno sumnja da će američke poreske olakšice za domaću proizvodnju komponenti energetskog sektora dati Intelu dodatni razlog da investira na domaćem terenu.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,