Intel i Micron razvili NAND fleš čip sa tri bita po ćeliji

large_kicker-imflashIntel i Micron Technology, koji su posle višegodišnje saradnje na razvoju fleš memorijskih čipova osnovali su zajedničku kompaniju IM Technologies, razvili su NAND čip sa tri bita po ćeliji. Ovo je saopšteno na Flash Memory Summit-u. Čip koristi 34-nanometarsku tehnologiju i sa njim se može postići za 50% veća gustina kapaciteta u odnosu na aktuelne čipove sa dva bita po ćeliji.
To znači da uskoro treba očekivati veće kapacitete fleš diskova – Micron je već počeo sa isporukom uzoraka, a do kraja godine bi trebalo da počne i prodaja novih diskova kapaciteta 32 GB. Budući da povećanje gustine kapaciteta nosi povećan rizik od nepouzdanosti, na ozbiljniju primenu nove tehnologije (pre svega na SSD diskove) treba sačekati, dok se ne usavrši i proveri u praksi – još je svež slučaj problema sa novim Intel-ovim 34-nanometarskim SSD diskovima.
SanDisk i Toshiba su još pre šest meseci objavili da rade na fleš čipovima sa četiri bita po ćeliji, ali se za sada ne zna kako razvoj teče.

Pročitajte i:  Toshiba priprema HDD-ove kapaciteta većeg od 30 TB

Izvor: eWeek

Facebook komentari: