Data centri 2024

Intel: Nova generacija AI čipova za automobile

Intel je najavio da će predstaviti nove AI čipove za automobile.

PCPress.rs Image

Zeekr će koristiti Intel-ove AI čipove u svojim vozilima

Intel će na taj način postati konkurent Qualcomm-u i Nvidia-iji na tržištu poluprovodnika koji mogu da upravljaju i kontrolišu sisteme novih savremenih automobila.

Kompanija je saopštila da će kupiti Silicon Mobility, francuski startup koji dizajnira tehnologiju „system-on-a-chip“, softver za kontrolu električnih motora u vozilima i sisteme punjenja za vozila. Intel nije otkrio cenu kupovine ove privatne kompanije koju kontrolišu investicioni fondovi Cipio Partners i Capital-E.

Kineski proizvođač automobila Zeekr biće prvi proizvođač automobila koji će koristiti Intel-ov AI čip sistem kako bi kreirao “unapređeno iskustvo” u vozilima, uključujući AI glasovne asistente i video konferencije, izjavio je Jack Weast. On je šef Intel-ove automobilske poslovne jedinice.

Intel će prilagoditi svoje nove proizvode za automobile koristeći tehnologiju koja je deo nedavno lansiranih AI PC čipova. Na taj način će prilagoditi zahteve performansama vozilima.

Intel je isporučio čipove za infotainment sisteme u 50 miliona vozila, ali je potisnut od strane Nvidia-ije i Qualcomm-a na rastućem tržištu moćnih poluprovodnika potrebnih za tehnologiju vožnje, softvera za sisteme u vozilima i kompleksne ekrane na instrument tabli.

Pročitajte i:  "Inspirisan ljudskim mozgom": Intel predstavlja neuromorfični sistem 

Kompanija će pokušati da se razlikuje od konkurencije

“Intel je imao probleme u efikasnim sistemima u automobilskoj industriji.“. “To ćemo promeniti,” naveo je Weast.

Intel će pokušati da se razlikuje od konkurencije. Kompanija će ponuditi čipove koje proizvođači automobila mogu da koristite u svojim proizvodnim linijama, od najnižih do premium vozila, izjavio je Weast.

Prošle godine je Nvidia je formirala savez sa MediaTek-om iz Tajvana kako bi ponudila jeftinije čipove. MediaTek je lider u snabdevanju tehnologijom za Android infotainment sisteme koji se koriste u jeftinijim vozilima.

Brzorastuće kinesko tržište električnih vozila biće pravo bojište za proizvođače čipova. Kineski proizvođači vozila žele da ponude napredne infotainment sisteme i automatsku vožnju. Zeekr kupuje i Intel-ovu i Nvidia-ijinu tehnologiju.

Intel „neće insistirati“ na korišćenju njihovih specifičnih naprednih čipova u automobilima. Kompanija će biti otvorena za korišćenje različitih tehnoloških rešenja koje odaberu proizvođači automobila, bez favorizovanja određene tehnologije.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,