Intel: otvoren IDF 09

Paul Otellini Speech Prikazani su prvi operativni čipovi proizvedeni u 22 nm proizvodnom procesu

Prvi mikroprocesori proizvedeni u 32 nm proizvodnom pojaviće se u četvrtom kvartalu

Prikazana naredna generacija 32 nm „Sandy Bridge” mikroarhitekture

INTEL DEVELOPER FORUM, SAN FRANCISKO, 22. septembar 2009. godine – Predsednik i generalni direktor kompanije Intel, Pol Otelini, danas je na otvaranju IDF-a predstavio silikonski vafer koji je sadržao prve operativne čipove izrađene u 22nm proizvodnom procesu. Ova test-kola uključuju kako SRAM memoriju tako i logička kola koja će se koristiti za buduće Intelove mikroprocesore.

“Murov zakon je u Intelu još živ i validan” kazao je Otelini. „Počeli smo proizvodnju prvog 32nm mikroprocesora na svetu, koji je i prvi procesor visokih performansi u kom će biti integrisani i centralna procesorska jedinica i grafičko jezgro. U isto vreme, uznapredovali smo sa razvojem 22nm tehnologije i proizveli prvi operativni čip koji će postaviti putanju za proizvodnju još moćnijih procesora.”

Prvi 22nm vafer koji je pokazao Otelini proizveden je od pojedinačnih kockica koje sadrže 364 miliona bita SRAM memorije i ima više od 2.9 milijardi tranzistora spakovanih na površinu veličine nokta. Čip ima najmanju operativnu SRAM ćeliju za koju se zna, od svega 0.092 kvadratnih mikrona. Uređaj se oslanja na treću generaciju high-K metal Gate tranzistorske tehnologije za unapređenje performansi i malu potrošnju energije.

Pročitajte i:  Intel ima plan da ide iznad 3nm u proizvodnji čipova

Nastavljajući liderstvo u proizvodnoj tehnologiji, Intel je u prilici da kreira i objedini nove odlike i funkcije u svoje procesore. Intelov 32nm procesorski proces je sertifikovan i Westmere procesorski vaferi će početi da se proizvode u četvrtom kvartalu. Po prelasku na 32nm Intel će predstaviti i „Sandy Bridge”, Intelovu novu mikroarhitekturu. Ona će uključivati šestu generaciju grafičkih jezgara na istoj kockici na kojoj je i procesorsko jezgro i uključivaće AVX instrukcije za medijski, „floating point” i, po procesore zahtevan, softver.

Nastavljajući da određuje tempo inovacija, Intel se obraća i potrebama novih tržišnih segmenata koji uključuju netbuk računare i handheld uređaje, potrošačku elektroniku i ugradne aplikacije.

„Intel Core i Atom procesori su izazvali, do tad neviđeno, uzbuđenje i prilike u našim ključnim zonama rasta” izjavio je Otelini. „ Da bismo iskoristili taj zamah, radimo na načinima stvaranja besprekornog internet iskustva za korisnike. Danas najavljujemo program da bi ohrabrili razvoj softverskih aplikacija koje mogu biti napisane jednom, ali izvršene na Windows i Moblin uređajima – proširujući svoj domet na više uređaja i potrošača.”

Pročitajte i:  Intel će praviti čipove za Qualcomm i Amazon

Kao deo nastojanja da se obuhvate i dodatni tržišni segmenti Intel proširuje softverske mogućnosti za programere. Kompanija je predstavila Intel Atom Developer Program, razvojni program za nezavisne prodavce softvera (ISV) i programere kako bi se ohrabrilo nastajanje inovativnih aplikacija za netbuk računare zasnovane na Intel Atom procesoru. Intel sarađuje sa kompanijama kao što su ACER i Asus da bi se kreirale baze aplikacija.

U segmentu ugradnih rešenja, Atom procesori našli su svoje mesto i u novim oblastima- od bolničnih uređaja za posmatranje pacijenata do aplikacija za avione i audio sistema. Kompanija Harman International Industries, koja proizvodi niz audio i infotainment proizvoda za vozila, najavila je da sprema nove uređaje za automobile bazirane na Atom jezgru koje će omogućiti stalan internet pristup, 3-D navigaciju, izvanredne grafičke mogućnosti i mogućnosti bežične veze velike brzine.

Intel

MMD CEE


Dokumenti za medije:

Ilustracije za medije:

IDF09-Westmere_wafer IDF09-Paul_Otellini Speech IDF09-keynote_Bob_Baker IDF09-Intel_22nm_SRAM_testchip

PC Press u saradnji sa MMD CEE


Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,