ePlaneta

Intel pokušava da proda svoje poslovanje sa modemima za pametne telefone

Intel namerava da proda svoj biznis sa modemima za pametne telefone, sada kada je službeno izašao iz trke za 5G čipsete, izveštava The Wall Street Journal. Zapravo, Apple je razmatrao preuzimanje dela Intel-ovog poslovanja sa modemima u pregovorima koji su započeli prošlog leta, ali su ti pregovori prekinuti baš kad su Apple i Qualcomm postigli dogovor u pravnom sporu oko patenta. Na kraju te sudske bitke, Apple i Qualcomm su potpisali višegodišnji ugovor o nabavci čipseta – što je značilo da je Intel ispao iz opticaja.

PCPress.rs Image

Sada, Intel nastoji da proda svoje poslovanje sa modemima pametnih telefona kao celinu, prema izveštaju WSJ-a. Apple je još uvek potencijalni kupac, iako je još nekoliko kompanija izrazilo interes a Intel radi sa Goldman Sachs-om kako bi olakšao pregovore. Ugovor će verovatno biti vredan nekoliko milijardi dolara, iako je za sada sve u ranoj fazi, navodi se u izveštaju.

Da podsetimo, Qualcomm je bio jedini Apple-ov dobavljač čipseta za pametne telefone pre nego što su kompanije ušle u proces tužbi 2017. godine, podnoseći tužbe jedna protiv druge zbog patenta i kršenja ugovora. Tokom tog perioda, Intel je preuzeo ulogu Apple-ovog dobavljača modema. Intel je nedavno opovrgao glasine da Apple nije imao poverenja u kompaniju da će isporučiti 5G modeme do zadatog cilja do 2020. U međuvremenu, Qualcomm već izbacuje modele modema koji podržavaju 5G.

Pročitajte i:  Neki Intel procesori izgubili su skoro 9% performansi gotovo preko noći

„Veoma smo uzbuđeni zbog mogućnosti koje 5G i ‘klaudifikacija’ mreže donosi, ali u poslu sa modemima za pametne telefone postalo je očigledno da ne postoji jasan put do profitabilnosti i pozitivnog salda“, izjavio je generalni direktor Intel-a Bob Swan 16. aprila, na dan kada su Apple i Qualcomm rešili svoje pravne probleme i najavili novu saradnju.

Intel-ov biznis sa modemima stvara gubitak kompaniji oko milijardu dolara godišnje, prema izveštaju WSJ, a prodaja će verovatno uključivati zaposlene, patente i dizajne modema više generacija te tehnologije.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,