Top50 Glas publike

Intel povećava cene svojih procesora

Intel najavljuje povećanje cena većine svojih procesora i drugih čipova za 10 do 20 odsto. Shodno tome, sledi povećanje cena računara u rasponu od laptopova do servera, u isto vreme dok potražnja slabi i prodaja opada.

PCPress.rs Image

Veće cene i usporena prodaja

Intel je potvrdio tu vest, pozivajući se na svoju zaradu u prvom kvartalu. Prema izveštajima sajta Nikkei „Intel je nagovestio da će povećati cene u određenim segmentima svog poslovanja zbog inflatornih pritisaka. Kompanija je počela da obaveštava kupce o ovim promenama“.

Tokom pandemije ljudi su ostajali da rade od kuće i prodaja računara je drastično porasla tokom 2020. godine i 2021. godine. Međutim, sada je toga sve manje a ključni Intel-ovi kupci poput Acer-a, ASUS-a i drugih upozorili su na usporavanje prodaje.

Predsednik kompanije Acer, Jason Chen rekao je da kompanija Acer više ne primećuje nedostatak čipova. “Neki izvršni direktori dobavljača čipova su me čak nedavno pozvali da kupim još čipova od njih. Situacija se promenila”, rekao je Chen.

Rivalska kompanija TSMC, ranije je navela da će od sledeće godine povećati cene za „jednocifreni“ procenat. Obzirom da TSMC proizvodi čipove za AMD, potrošači verovatno neće pronaći manje cene promenom samog brenda.

Pročitajte i:  Intelova najnovija generacija procesora za laptopove donosi do 24 jezgara

Drugi proizvođači opreme i uređaja počinju da gomilaju zalihe, što bi moglo značiti poslove u kratkom vremenskom roku. Dugoročni planovi su manje sigurni. Takođe, Samsung je navodno rekao dobavljačima da prestanu da isporučuju delove koji se koriste za proizvodnju njegovih računara, televizora i drugih uređaja.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,