Internet vodič – www.ikiprev.com

Odličan domaći sajt koji radi ćirilično‑latinično preslovljavanje i mnoge dodatne konverzije koje pre spadaju u usluge prevodilaca i lektora, nego u uobičajeni Web servis.

IkiprevIkiprev se, uz pomoć rečnika i dobrih algoritama pretrage, dobro snalazi sa jezicima i narečjima bivše Jugoslavije, konvertuje ekavicu u ijekavicu i obratno, a spreman je i za srpsko‑hrvatsko prevođenje.

Tu je i pitanje transkripcije stranih imena „po Vuku“ ili u originalu, kao i konverzija u latinicu i sa nje bez naših karakterističnih slova. Ikiprev se koristi intuitivno, pa je i upotreba finijih opcija jasna.

Operacije nisu opisivane stručnim jezičkim definicijama, već su navedeni samo jednostavni primeri kao što je „Pisat ću“ nasuprot „Pisaću“. Izmenjen tekst se podrazumevano podebljava, mada je ovo moguće isključiti, a pomenimo i opcioni višestruki izbor za dvosmislice gde je potrebna ručna intervencija.

Na kraju, tu su i različiti standardi kodnih rasporeda. Sajt je komercijalan, a nakon registracije dobijate pravo na pet besplatnih konverzija ili prevoda. Cene paketa za konvertovanje su simbolične, uz plaćanje preko PayPal‑a.

Uređuje Vladislav Struharik

(Objavljeno u časopisu PC#197)

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Da li znate šta traži 97% internet korisnika?