Interpol uhapsio 14 osoba koje su navodno ukrale 40 miliona dolara od žrtava u „sajber naletu“

Interpol-vođena operacija, dovela je do hapšenja 14 osumnjičenih i identifikovala 20.674 ‘sumnjivih’ mreža koje se prostiru na 25 afričkih zemalja.

PCPress.rs Image

To je kap u moru

Afrika Cyber Surge II, zajednička policijska operacija koja je počela u aprilu i trajala četiri meseca, bila je koordinirani napor između Interpola, afričke policije i privatnih sektorskih firmi za bezbednost, kako bi se prekinule online ucene, phishing, poslovne prevare putem emaila (BEC – business email compromise) i druge sajber-prevare. Međutim, imajući u vidu da BEC prevare godišnje koštaju milijarde dolara, ovo je mala promena.

Interpol, Afripol i infosec kompanije Group-IB i Uppsala Security, pružile su operativnu podršku na terenu, saopštila je međunarodna agencija. To je uključivalo i pomoć u tri hapšenja u Kamerunu u vezi sa online prevarom u kojoj su prodavane falsifikovana umetnička dela u vrednosti od 850.000 dolara.

Dodatno, policija u Nigeriji je uhapsila osumnjičenog koji je navodno prevario žrtvu u Gambiji, a policija na Mauricijusu je uhapsila dvoje osumnjičenih novčanih kurira povezanih sa prevarama putem platforme za razmenu poruka. Takođe, vlasti Kameruna su zatvorile dva darknet sajta, a kenijska policija je zatvorila 615 operacija za hosting malvera.

Group-IB, koja je ranije sarađivala sa Interpolom na prethodnim operacijama, prikupila je i podelila više od 1.000 pokazatelja iz svoje oblasti pretnji, prema izjavi iz te bezbednosne firme.

‘Saradnja i deljenje obaveštajnih podataka trebalo bi da budu u srcu operacija sajber-bezbednosti, a Group-IB je spreman da dalje doprinese ovom cilju, u skladu sa našom osnovnom strategijskom misijom borbe protiv sajber-kriminala u svim njegovim oblicima’, izjavio je izvršni direktor Group-IB, Dmitri Volkov u saopštenju u petak.

Ukupno, informacije koje je podelio Group-IB i drugi privatni partneri, Trend Micro, Kaspersky i Coinbase, dovele su do oko 150 Interpolovih analitičkih izveštaja koji sadrže informacije o sajber-pretnjama usmerenim prema određenim zemljama, kažu nam.

Ovi izveštaji su sadržali detalje o:

  • 3.786 zlonamernih servera za komandu i kontrolu 
  • 14.134 IP adresa žrtava povezanim sa slučajevima krađe podataka 
  • 1.415 phishing linkova i domena
  • 939 IP adresa za prevare
  •  Više od 400 drugih zlonamernih URL-ova, IP adresa i botneta.

Prvi deo operacije Africa Cyber Surge održan je između jula 2022. i novembra 2022. godine. Takođe je rezultirao serijom istraživanja i operacija protiv sajber-kriminalaca u regionu.

Najnovija hapšenja dolaze nakon nekoliko meseci sličnih aktivnosti širom Afrike, dok međunarodna policijska snaga pokušava da poremeti sajber-kriminalne grupe koje operišu iz nekoliko zemalja na kontinentu.

Interpol je prošle nedelje izvestio o hapšenju više od 100 ljudi širom EU i Afrike. Policija je takođe zaplenila više od 2,15 miliona evra (2,4 miliona dolara) u imovini koja pripada kriminalnom/sajber-kriminalnom sindikatu Black Axe.

Ovaj grupa sa sedištem na Zapadu Afrike opisuje se kao “nasilna, mafijaška” banda koja se specijalizuje za prevare putem emaila (BEC), romantične prevare, zloupotrebu kreditnih kartica, pranje novca i druge nelegalne aktivnosti, prema Interpolu.

U julu su policajci u Obali Slonovače izjavili da su uhapsili osumnjičenog “ključnog aktera” sajber-kriminalne grupe nazvane OPERA1ER, koja je navodno krala iz više od 30 banaka i finansijskih organizacija u 15 zemalja.

Interpol, koji je predvodio operaciju, izjavio je da je ova grupa ukrala između 11 i 30 miliona dolara od ovih organizacija širom Afrike, Azije i Latinske Amerike.

Izvor: Theregister

Facebook komentari: