Intervju: Ivana Slović, Delta Holding – Pogled iz velikog sistema

Ivana Slović je počela karijeru kao developer, a sada je Retail Software Team Lead u kompaniji Delta Holding. Razgovarali smo sa njom o aktuelnim projektima, od e-fiskalizacije do IoT-a. Kako sve to izgleda iz vizure velike kompanije?

PCPress.rs Image

Kako je jedan veliki sistem kao što je Delta Holding pristupio problemu softvera za novu fiskalizaciju? Do kakvog ste rešenja došli?

U Delta Holdingu imamo tri maloprodajna softvera akreditovana od strane Poreske uprave. U početku je E-fiskalizacija delovala konfuzno i komplikovano, međutim uz dobro planiranje i organizaciju vremena i aktivnosti postigli smo sve potrebno i pre roka.

Arhitektura svih softvera je postavljena dobro pa izmene nisu bile zahtevne a i moderne tehnologije omogućavaju brzo prilagođavanje svim promenama i digitalizacijama. Svesni uobičajene reakcije na promene, posebnu pažnju smo posvetili blagovremenoj obuci svih korisnika i njihovom upoznavanju ne samo sa izmenama zakona, već i sa izmenama u radu sa novim modelom fiskalizacije.

Jedan od izazova nam je bila i nabavka termalnih štampača. Mesecima pre roka za prelazak na e-fiskalizaciju, potražnja je bila velika, pa je posebno teško bilo nabaviti kvalitetne štampaće po razumnim cenama i uz adekvatan rok isporuke.

PCPress.rs Image
Ivana Slović, Retail Software Team Lead u kompaniji Delta Holding

Osim naših softvera, učestvovali smo i u prelasku na novi model fiskalizacije i u našim članicama koje koriste druge specijalizovane softvere za njihovu industriju, poput hotelijerstva, prodaje automobila i slično. Čitav proces prelaska na e-fiskalizaciju, počev od izmena u softveru, odabira LPFR, akreditacije softvera, nabavke štampača, pa do same produkcije bio je kompleksan na različitim nivoima ali uspeli smo, i iz ovog projekta izašli sa vise iskustva i znanja.

Uz e-fiskalizaciju, odlučili smo i da je pravo vreme da krenemo sa prediktivnom analitikom u maloprodaji kako bismo podatke koje imamo iskoristili na sto bolji način i stekli konkurentu prednost.

Šta nam donosi robotska automatizacija procesa (RPA, Robotic Process Automatization)? Primenjujemo li je u domaćim uslovima i kako da je još bolje primenimo?

Robotska automatizacija procesa (RPA) je jednostavan koncept pri kojem softverski “robot” imitira rutinske interakcije između čoveka i kompjutera, omogućujući automatizaciju manuelnih i repetitivnih ljudskih zadataka i aktivnosti. Hiper automatizacija, u sklopu koje je i RPA, po Gartneru, zadnjih nekoliko godina je u top 10 strateskih tehnoloških trendova.

Pročitajte i:  Delta Holding zaposlio još 33 mlada lidera 12. generacije

Bilo je pitanje trenutka kada će se ova tehnologija razviti tako da bude jednostavna i pristupačna i kada će se konačno krenuti sa automatizacijom ponavljajućih procesa. RPA nam donosi potpuno drugačiji pristup operativnom delu posla. Uz neophodnu biznis analizu procesa, sama tehnologija ne zahteva kompleksno tehničko znanje već se najčešće primenjuju low code platforme. Ova tehnologija ima veliku primenu u svim industrijama i trenutno je u ekspanziji na domaćem tržištu. U Delta Holdingu već imamo implementiranog robota za automatizaciju procesa, ali u planu je da primenu ove tehnologije znatno proširimo i primenimo na sve segmente našeg biznisa.

Uz automatizaciju pomenutih procesa preostaje nam više vremena za kreativniji deo posla. Još bolje ćemo je primeniti kada shvatimo da je robotska automatizacija procesa pomoć, sredstvo koje omogućava da čovek radi što bolje, da mu je ugodnije na poslu i u svakodnevnim zadacima. RPA nije vrednost samo po sebi, već postaje vrednost onda kada pomaže čoveku. U kompaniji imamo bogatstvo talenata, a nove tehnologije nam omogućavaju da ovo istaknemo i iskoristimo, oslobađajući nas zadataka za koje svi znamo da ih moramo obaviti.

Naročito se govori o primeni IoT-a u poljoprivredi. Kakvi su vaši planovi u ovoj oblasti?

IoT tehnologija sama po sebi je primenjiva u gotovo svim biznisima, a mi smo kao pionira odabrali uvek posebno zanimljivu i dinamičnu poljoprivredu. Praksa u svetu je pokazala da IoT tehnologija transformiše budućnost poljoprivrede.

Pročitajte i:  ASBIS i AMD obeležavaju 20 godina partnerstva

Već uveliko imamo primenjenu IoT tehnologiju na imanjima Delta Agrara, poput self-driving traktora, meteorološke stanice po voćnjacima, praćenje odgoja svinja (kamere koje prepoznaju svaku jedinku, mere težinu itd.) kao i sistem daljinskog navodnjavanja i đubrenja putem senzora koje čuva naše voće i obezbeđuje dobar prinos uz uštede novca. Ovi senzori mere vlažnost zemlje, temperaturu i vlažnost vazduha i pH i EC vrednosti 24/7.

Formiramo tim za data science – naša strateška odluka je da budemo Data Driven kompanija. Podaci su u današnje vreme moćno sredstvo. Data science nam omogućava da prepoznamo trendove, sprovodimo analize, donosimo informisane odluke i postavljamo realne ciljeve

Trenutno je u toku projekat praćenja berbe i box paleta u voćnjacima, hladnjaci i u prodaji uz pomoć senzorskih uređaja. Planiramo upotrebu ove tehnologije u pametnim rešenjima za imanja koji je izgrađen za praćenje polja useva uz pomoć senzora i informacija poput svetlosti, vlažnosti, temperature, vlažnosti zemljišta, zdravlja useva itd. Poljoprivrednici mogu da prate uslove na terenu sa bilo kog mesta i imaju uvid u stanje svojih useva i zdravlja njihove stoke. IoT inteligentno nadgleda i kontroliše klimu, eliminišući potrebu za ručnom intervencijom.

Sva ova unapređenja nam pružaju veću mogućnost za primenu prediktivne analitike za pametnu poljoprivredu. Predviđanje useva igra ključnu ulogu, pomaže poljoprivredniku da odluči o budućim planovima u pogledu proizvodnje useva, njegovog skladištenja, marketinških tehnika i upravljanja rizikom.

Primenom savremenih rešenja nastaju ogromne količine podataka. Kako ih analizirati i na osnovu njih doći do kvalitetnih zaključaka?

U Delta Holdingu se bavimo različitim biznisima i shodno tome imamo ogromnu količinu podataka. Trenutno držimo pod kontrolom struktuirane podatke. Već duži niz godina imamo implementirane BI alate. Trenutno radimo na prikupljanju i obradi nestrukturianih podataka.

Pročitajte i:  Roche za zdraviji život

Formiramo tim za data science, koji treba da donese veću upotrebnu vrednost iz samih podataka. Naša strateška odluka da budemo Data Driven kompanija. Treba pristupiti ozbiljno čitavoj temi, jer su podaci u današnje vreme moćno sredstvo. Data science nam omogućava da prepoznamo trendove, sprovodimo analize, donosimo informisane odluke i postavljamo realne ciljeve.

Domaće firme često govore o manjku kadrova u IT oblasti. Kako program “mladi lideri”, u kome ste i Vi učestvovali, može da pomogne u formiranju i napredovanju mladih informatičara?

Rad u IT sektoru Delta Holdinga, uz program Mladih lidera, mi je otvorio potpuno drugi, širi pogled na programiranje i rad u IT industriji. Kada radite u ovako velikom domaćem sistemu, imate mogućnost da iskusite i naučite i druge segmente posla poput vođenja projekata, komunikacije sa korisnicima iz različitih biznisa, biznis analiza… Ono što meni posebno znači tokom rada jeste da imam slobodu u odlučivanju i poverenje nadređenih pri donošenju odluka. Takođe, imamo priliku da upoznamo najrazličitije biznise i njihove segmente, što doprinosi boljem razumevanju celog tržišta i daje nam veliko iskustvo.

PCPress.rs Image

Stalna digitalizacija i inovacije nose sa sobom uvek zanimljive projekte. Kada ovo iskombinujete sa celim programom ML koji pruža veliki broj edukativnih radionica i rad na stvarnim biznis projektima a uz to i upoznate sjajne mlade ljude slične vama, dobijete odličan spoj za početak i razvoj karijere.

Konkurs za novu generaciju Mladih lidera biće otvoren početkom septembra, pa preporučujem da pratite sajt www.mladilideri.rs, kao i Instagram i LinkedIn stranice kompanije Delta Holding, kako ne biste propustili ovu sjajnu priliku. Učestvovanjem u ovom programu, imaćete šansu za veliki razvoj i mogućnost napretka uz sagledavanje šire slike celog biznisa i razumevanja istog.

DeltaHolding.rs

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,