BIZIT 2022

iOS isplativiji od Androida, ako ste developer

Novi izveštaj ispituje prihode koje dobijaju kreatori mobilnih aplikacija na najpopularnijim platformama. On pokazuje priličan disparitet između iOS i Android izdavača. Kako tvrdi Sensor Tower, najboljih 100 kreatora aplikacija za Apple mobilnu platformu su u prvom kvartalu ove godine zaradili 64% više novca od svojih Android rivala.

PCPress.rs Image

Podaci pokazuju da je prvih 100 aplikacija za iOS generisalo oko 83,8 miliona dolara, dok su Android rivali generisali 51 milion dolara tokom prvog ovogodišnjeg kvartala. Zanimljivo je da su obe platforme zabeležile identičan rast u odnosu na isti period prošle godine – 12%! Stoga se može zaključiti da su korisnici sve raspoloženiji za trošenje novca na aplikacije, posebno kada se ove brojke porede sa 2014. godinom kada su obe platforme zajedno generisale svega 34 miliona dolara kada su najpopularnije aplikacije u pitanju.

PCPress.rs Image

Izdavači igara imaju problema sa monetizacijom, ali i tu iOS ima prednost, budući da je ispred Androida za čak 48%, sa brojkama od 70 miliona naspram 48 miliona dolara. Istovremeno, igre su kategorija koja najviše zarađuje, zahvaljujući popularnosti mobilnog igranja.

Pročitajte i:  WhatsApp: Kako da se dobro sakrijete

PCPress.rs Image

Aplikacije koje se ne ubrajaju u igre beleže daleko dramatičniji disparitet. Ovde prednost iOS-a iznosi čak 232%. Naime, Apple korisnici unutar top 100 su platili 23,3 miliona dolara za svoje aplikacije, dok su Android korisnici izdvojili svega 7 miliona dolara. To pokazuje da su Android korisnici drastično manje raspoloženi da plaćaju aplikacije, budući da postoji mnoštvo besplatnih alternativa. Slično se može reći i za igre.

Još jednu stvar treba imati na umu – Android je u Kini blokiran, zajedno sa Google uslugama generalno, tako da iOS uživa drastičnu prednost po tom osnovu.

Izvor: GSMArena

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,