iPhone 15 će možda imati USB-C – ali kakav?

Čini se da je Apple spreman da napravi promenu.

PCPress.rs Image

Apple je poslednji put promenio priključak za punjenje sa iPhone 5 2015. godine, kada je prešao sa 30 pinskog konektora na iPod moderan Lighting sistem. Tada je to bio radikalan prelaz. Lighting port koji je kreirao Apple je ponudio puno poboljšanja kao što su kablovi u paketu koji je takođe bio 80% manji od starije opcije.

Očekuje se da će linija iPhone 15 stići za nekoliko nedelja i čini se da je Apple spreman da ponovo promeni portove iPhone. Ovog puta zamena će biti Lighting u korist USB-C. Ovaj potez je prisila EU koja je donela zakon kojim zahteva univerzalne USB-C punjače za telefone 2024. godine.

Ova promena može da znači da će vam trebati novi kablovi za vaš iPhone iako postoje značajne prednosti koje donosi USB-C koji treba da olakšaju ovaj prelaz.

Apple je kreirao i posedovao Lighting i iPod konektore, što ih je činilo autentičnim i skupim kablovima koje je bilo teško pronaći. Sa USB-C Apple se pridružuje standardu koji je dugo podržan. Ne samo da su dobri USB-C kablovi lako dostupni već su i uobičajni pa postoji velika verovatnoća da će određeni broj novih vlasnika iPhone 15 već imati na raspolaganju ove kablove.

Pročitajte i:  Apple će pogoniti AI servere svojim čipovima

USB-C nudi brojne mogućnosti pa valja sačekati da se Apple zvanično oglasi sa ponudom. Moguće je očekivati da će Apple ipak nešto uraditi po svom.

Izvor: cnet.com

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,