PC Press Studio

Irska kaznila Instagram sa rekordnih 400 miliona dolara zbog podataka o deci

Irski regulator za zaštitu privatnosti podataka pristao je da naplati rekordnu kaznu od 405 miliona evra (402 miliona dolara) društvenoj mreži Instagram nakon istrage o njenom rukovanju podacima o deci, rekao je portparol te organizacije.

PCPress.rs Image

Instagram planira da uloži žalbu na kaznu, rekao je portparol matične kompanije Meta Platforms Inc u saopštenju poslatom e-poštom.

Istraga, koja je počela 2020. godine, fokusirala se na korisnike dece uzrasta od 13 do 17 godina kojima je bilo dozvoljeno da upravljaju poslovnim nalozima, što je omogućilo objavljivanje korisničkog broja telefona i/ili imejl adrese.

„Usvojili smo našu konačnu odluku prošlog petka i ona sadrži kaznu od 405 miliona evra“, rekao je portparol irskog komesara za zaštitu podataka, glavnog regulatora matične kompanije Instagram Meta Platforms Inc .

Svi detalji odluke biće objavljeni sledeće nedelje

Instagram je ažurirao svoja podešavanja pre više od godinu dana i od tada je objavio nove funkcije kako bi tinejdžeri bili bezbedni i njihove informacije bile privatne, rekao je portparol Mete. Portparol je rekao da se Instagram ne slaže sa načinom na koji je kazna izračunata i da pažljivo razmatra odluku.

Pročitajte i:  Instagram proširuje opciju "Close Friends" na glavni feed

DPC reguliše Facebook, Apple, Google i druge tehnološke gigante zbog lokacije njihovog sedišta EU u Irskoj. Otvorio je više od deset istraga protiv Meta kompanija, uključujući Facebook i WhatsApp.

WhatsApp je prošle godine kažnjen sa rekordnih 225 miliona evra zbog nepoštovanja pravila EU o podacima u 2018.

Irski regulator je u decembru završio nacrt presude u istrazi o Instagramu i podelio ga sa drugim regulatorima Evropske unije u okviru sistema „sve na jednom mestu“ za regulisanje velikih multinacionalnih kompanija.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,