Italija i Intel biraju Veneto kao preferirani region za novu fabriku čipova

Odlazeća vlada Mario Draghi i Intel izabrali su grad Vigasio u severoistočnom regionu Veneto kao svoju omiljenu lokaciju za novu fabriku čipova vrednu više milijardi evra u Italiji, dvoje ljudi upoznato sa stvar je rekla.

PCPress.rs Image

Intelovo ulaganje u Italiju deo je šireg plana koji je američki proizvođač čipova najavio prošlog marta da investira čak 80 milijardi evra (77,5 milijardi dolara) tokom naredne decenije u izgradnju kapaciteta širom Evrope. Sa početnim ulaganjem vrednim oko 4,5 milijardi evra za koje se očekuje da će vremenom porasti, Intel je rekao da će italijanska fabrika otvoriti 1.500 radnih mesta plus dodatnih 3.500 radnih mesta među dobavljačima i partnerima, sa radom između 2025. i 2027. godine.

Italijanska fabrika bi bila napredna fabrika za pakovanje i sklapanje poluprovodnika, koja bi koristila nove tehnologije za tkanje punih čipova od pločica.

Tražeći da ne budu imenovani zbog osetljivosti ovog pitanja, izvori su rekli da su stranke početkom septembra postigle detaljan sveobuhvatan sporazum, ali da neće biti javno saopštenje pre ishoda opštih izbora u nedelju. Portparol Intela nije komentarisao pošto su pregovori u toku i poverljivi. Dragijeva kancelarija je takođe odbila da komentariše.

Pročitajte i:  Intel dobija 8.5 milijardi dolara za proširenje proizvodnih kapaciteta

Smešten u blizini Verone, na strateškom autoputu i ​​železnici Brener, Vigasio je poželjna opcija sa uže liste od dve lokacije koja takođe uključuje jednu u severozapadnom regionu Pijemont. Između ostalih razloga, sajt je dobro povezan sa Nemačkom, a posebno sa gradom Magdeburgom, gde će Intel izgraditi dve fabrike, dodao je jedan od izvora.

Intel i vlada prvobitno razmatrali regione Lombardije, Apulije i Sicilije

Dragijevi bliski saradnici imaju za cilj da uđu u pregovore iza kulisa sa svojim verovatnim naslednicima kako bi izbegli bilo kakav rizik da bi nova italijanska vlada mogla da ospori dogovor, rekli su ljudi, dodajući da je izbor sajta politički veoma osetljiv.

Istraživanja javnog mnjenja predviđaju da će nacionalistička grupa “Braća Italije” Đorđa Melonija postati vodeća stranka u nedelju i podeliti vlast sa svojim saveznicima Ligom, na čelu sa Mateom Salvinijem, i Forca Italijom Silvija Berluskonija.

Izvori su odbili da daju dalje detalje, ali je Reutres ranije izvestio da je Rim spreman da finansira čak 40% ukupne Intelove investicije u Italiji. Državni doprinos Intelovom investicionom programu je nešto što se nužno mora podeliti sa sledećom vladom pre nego što se bilo kakav dogovor na kraju formalizuje, rekao je jedan od izvora, dodajući da bi Dragi mogao da dozvoli sledećoj vladi da to objavi. Kako bi podstakao domaću proizvodnju čipova, Rim takođe pregovara sa francusko-italijanskom STMicroelectronics, tajvanskim proizvođačima čipova MEMC Electronic Materials Inc i TSMC i izraelskim Tover Semiconductor , koji je Intel kupio ranije ove godine.

Pročitajte i:  Microsoft planira da otvori Data centar na mestu nesuđene Foxconn fabrike

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,