Iz Berlina s ljubavlju: Najpopularniji IFA gadžeti

Vodeći svetski tehnološki sajam potrošačke elektronike IFA 2019. održan je od 6. do 11. septembra u Berlinu. Pored prezentacija novih tehnoloških proizvoda, kao što su pametni telefoni, gigantski televizori, računari, nosivi uređaji poznatih brendova, predstavljeno je i mnoštvo jedinstvenih i vrlo inovativnih gadžeta.

PCPress.rs Image

Sony Walkman – novi model za 40-godišnjicu

Istina je da je Sony-jev novi NW-A100TPS Walkman, lansiran u znak obeležavanja 40. godina originalnog Walkman-a, pomalo trik. Novi uređaj ne pušta muziku s trake i kaseta je lažna. Umesto toga, ovo je standardni digitalni audio-uređaj s baterijom autonomije od 26 sati po jednom punjenju, 16 GB prostora za skladištenje podataka i podrškom za bežični striming muzike. Novi Walkman ima 3,6-inčni displej i kaseti se približava samo preko interfejsa i screensaver-a, pa se slike kasete smenjuju kako se menjaju numere.

PCPress.rs Image

Pored muzike iz lokalnog prostora za skladištenje, korisnici preko Wi-Fi konekcije mogu da biraju i numere sa omiljenog striming servisa. Novi model funkcioniše uz pomoć Android operativnog sistema a na prednjoj strani ima logotip koji je dizajniran specijalno za 40. godišnjicu. Kada je Walkman zatvoren, te screensaver uključen, na trenutak se čini da je ponovo 1979, ali samo dok se pogled ne spusti na displej. Zbog kompletnog vintage ugođaja, postoji mesto za priključivanje slušalica, ali one mogu da se povežu i preko bluetooth-a, što je zgodnije modernom korisniku. Gadžet na evropsko tržište stiže u novembru, međutim nije baš pristupačan, košta 440 evra, ali pretpostavljamo da je to cena ako želite da budete u retro fazonu.

Pročitajte i:  Gadžeti za školovanje od kuće

Huawei FreeBuds 3

Huawei-eve FreeBuds 3 očigledno su kreirane sa idejom da pariraju Apple-ovim AirPods slušalicama, od izgleda pa sve do novog, boljeg mobilnog audio-čipa, Kirin A1, koji omogućava bržu bluetooth vezu s manjom potrošnjom energije i nižom latencijom.

PCPress.rs Image

Međutim, u tipičnom Huawei-evom stilu, kompanija je svojim slušalicama dodala dosta tehničkih novina, uključujući aktivno uklanjanje buke, što ih čini (teoretski) naprednijim od većine konkurenata, pa i AirPods-a. FreeBuds 3 bežične slušalice s prenosivom futrolom za punjenje pune se brzo i nude četiri sata autonomije s jednim punjenjem, što se rastegne na 20 sati uz energiju iz futrole.

Adidas RPT-01 slušalice

Iako su mnogi očekivali da brend Adidas krije nedostatke u hardveru novih slušalica, ispostavilo se da se radi o solidnom upgrade-u u odnosu na ranije modele. Nove slušalice kreirala je kompanija Zound, poznata po saradnji s brendovima poput Marshall-a, koja već ima zavidnu reputaciju na polju audio-opreme, tako da se dobija čist zvuk koji bi, kako se tvrdi, trebalo da zadovolji i najosetljivije uho.

PCPress.rs Image

Pored kvaliteta zvuka, slušalice su i fleksibilne, te mogu da se savijaju na više načina, što znači da ne morate previše da vodite računa hoće li će se u nezgodnom položaju oštetiti. Iza desne slušalice nalazi se mali džojstik, koji služi za kontrolisanje jačine zvuka, premotavanje i ubrzavanje pesama, i prilično je zgodniji za korišćenje od uobičajenih tastera. Adidas RPT-01 slušalice mogu da pruže do 40 sati bežičnog uživanja u muzici, te imaju pletene navlake koje se skidaju kako bi se lakše očistile, a mogu da se nabave po ceni od 169 dolara, što i nije preterano velika suma.

Pročitajte i:  Gizmodrom: Gadžeti za pametniju kuću

Qoobo – robot-mačka

Robot Qoobo, napravljen u Japanu, pomaže ljudima koji nemaju kućnog ljubimca da se oslobode stresa. Konstruisan je tako da izgleda kao mačka, može da maše repom, a telo mu je u obliku lopte koja je pokrivena veštačkom dlakom. Ime Qoobo dobio je kombinacijom francuskih reči ‘robot’ i ‘rep’. Robot-ljubimac može da leži u vlasnikovom krilu i odgovara na različite vrste dodira. Kada se rukom pređe preko tela robota, putanja dodira određuje na koji će način Qoobo mahati repom, a u kombinaciji s tim, telo u obliku jastuka može da vibrira na različite načine.

PCPress.rs Image

Za razliku od pravih mačaka, mahanje repa kod ovog robota može da znači samo jedno – pozitivan odgovor na ponašanje vlasnika. Prema stručnjacima koji su učestvovali u razvijanju ovog robota, mahanje repom pozitivno utiče na zdravlje vlasnika, skoro isto kao kada su u pitanju obični ljubimci. Japan ima dugu istoriju terapeutskih robota, ali je Qoobo prvi koji uzima samo najosnovnije odlike od živih prototipa. Iako izgleda kao krzneni jastuk sa animiranim repom, proizvođači obećavaju da su uzeli najbolje od mačje prirode i implementirali u ovog robota, sa ciljem da blagotvorno utiče na mentalno i fizičko zdravlje korisnika. Gadžet košta 149 dolara.

Pročitajte i:  Gizmodrom: Zdravlje je u gadžetima

Mui Lab – parče drveta povezano na cloud

Mui Lab predstavio je komad drveta koji ima mogućnost da se poveže na cloud. U pitanju je pravo drvo i povezuje se s pametnim bravama i pametnim grejačima, govori vam koliko je sati i kakvo je vreme napolju, a omogućava vam i da puštate muziku. Ovaj proizvod ima za cilj da zameni pametni telefon u vašem domu. Mui od 1.000 dolara, vešto integriše displej u ono što je mnogima već poznat predmet – komad brušenog drveta. Dok je aktivan, interaktivne LED lampice svetle ispod površine Mui-ja. Kada se ne koristi, sav trag tehnologije nestaje i ostaje samo obično drvo. Smisao Mui Lab koncepta jeste da se izbegne uporna, stalno prisutna distrakcija koju vrše današnji ekrani. Kada miruje, kažu tvorci Mui-ja, prirodan izgled deluje umirujuće.

PCPress.rs Image

Čak i dok radi, iskustvo bi trebalo da bude opušteno, ležerno i neopterećujuće. To ne znači da Mui neće obezbediti svojim vlasnicima digitalnu povezanost. Prema Mui Lab-u, uređaj pruža mnogo načina za kontrolu pametnog doma, kao što su uključivanje i podešavanje termostata, podešavanje svetla, provera prognoze i puštanje muzike. Zahvaljujući ugrađenom Wi-Fi i Bluetooth predajniku, korisnici mogu da upravljaju Mui-jem i pomoću Android-a i Raspberry Pi 3 hardvera. Isto tako, kvalifikovani programeri takođe bi trebalo da imaju alate za prilagođavanje Mui-ja ukoliko budu želeli.

Facebook komentari:

Tagovi: , , , , , , ,