BIZIT plus

Iz Google Play Store-a uklonjene Android aplikacije koje troše bateriju 

Šesnaest Android aplikacija koje je preuzelo ukupno preko 20 miliona korisnika, uklonjeno je iz Google Play prodavnice nakon što je otkriveno da sadrže malver koji troši podatke i prazni baterije.

PCPress.rs Image

Istraživači sajber bezbednosti u McAfee identifikovali aplikacije koje zaraze korisnike adware malverom

Malver su otkrili istraživači sajber bezbednosti u McAfee-u koji su ga prijavili Google-u. Aplikacije više nisu dostupne na Google Play-u – ali korisnici koji su već preuzeli aplikacije i dalje će biti zaraženi osim ako ih ne deinstaliraju. Aplikacije su dizajnirane da izgledaju kao uslužni programi uključujući baterijske lampe, QR code reader-e, camera enhancer-e, unit konvertere, task manager-e i još mnogo toga.

Aplikacije su sadržale clicker malver – malver koji tajno radi u pozadini i klikće na nedozvoljene reklamne linkove da bi ostvario prihod od oglasa. Iako zlonamerni clicker softver možda nije toliko opasan za korisnike kao zlonamerni softver koji krade lozinke ili bankovne podatke, on i dalje izaziva poremećaje pražnjenjem baterije ili korišćenjem mobilnih podataka. Ovo poslednje bi moglo koštati žrtve novca ako im preuzme dozvolu za prenos podataka i to im se naplati. Neke od aplikacija za koje je utvrđeno da isporučuju clicker malver uključuju aplikacije koje se zovu  currency converter, image vault, camera i još mnogo toga.

Pročitajte i:  Kad se malver maskira u antivirus aplikaciju

Neke od aplikacija su pojedinačno preuzeli milioni Android korisnika. Na primer, jedna aplikacija koju je instaliralo preko 5 miliona korisnika tvrdila je da im omogućava da pronađu aplikacije koje troše mnogo podataka, iako je, naravno, zlonamerni softver unutar aplikacije bio upravo ona vrsta stvari koja bi trošila podatke. Da bi izbegao otkrivanje, malver odlaže prvo pokretanje zlonamerne aktivnosti najmanje sat vremena, a nakon toga otkriva da li korisnik aktivno koristi svoj uređaj ili ne, tako da se zlonamerna aktivnost ne dešava kada se uređaj gleda . Preporučuje se korisnicima koji su instalirali aplikacije navedene kao da sadrže zlonamerni clicker softver, da ih deinstaliraju što je pre moguće.

„Kada uklonite ovu i druge zlonamerne aplikacije, možete očekivati produženo vreme baterije i primetićete smanjenu upotrebu mobilnih podataka, a istovremeno ćete osigurati da vaši osetljivi i lični podaci budu zaštićeni od ove i drugih vrsta pretnji“, rekao je SangRiol Riu iz McAfee-a.

Izvor: Zdnet

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,