ERP 2024

Izraelski roboti za čišćenje solarnih panela bez vode 

Airtouch Solar će snabdevati Avaada Group, vodećeg dobavljača obnovljive energije u Indiji, svojim autonomnim robotima za čišćenje bez vode, u narednih 25 godina.

PCPress.rs Image

Solarne panele u Indiji čistiće autonomni roboti izraelskog startapa

Roboti koriste maramice od mikrovlakana i wind-blowing  tehnologiju da uklone prljavštinu sa solarnih panela. Softver kompanije takođe može unapred predvideti probleme i smanjiti stopu kvarova. Prema navodima kompanije, roboti će moći da uštede 80.000 do 100.000 kilolitara vode po megavatu proizvedene energije godišnje, pored povećanja prihoda i bržeg čišćenja. Trenutno, 95 odsto tržišta solarnih panela radi bez robotskog rešenja za čišćenje. Procenjuje se da će industrija robotskog čišćenja solarnih panela vredeti 11 milijardi dolara do 2025.

Tal Laufer, izvršni direktor kompanije Airtouch Solar, rekao je: „Narudžbine koje smo dobili od vodećih developera kao što je Avaada su svedočanstvo kvaliteta i pouzdanosti Airtouch robota. Lokalna proizvodna, logistička, servisna i prodajna infrastruktura uspostavljena tokom proteklih godina omogućila je blizinu klijentima, kao i poboljšan kvalitet usluge i vreme odziva.”

Kishor Nair, izvršni direktor Avaada grupe, rekao je: „Rešenja robotske tehnologije Airtouch poboljšala bi operativnu efikasnost našeg postrojenja čišćenjem prašine koja se taložila na solarnim modulima, čime bi se smanjili gubici. Naša povezanost sa Airtouch-om će ojačati našu posvećenost održivosti putem uštede vode u sušnoj zoni. Precizna izraelska tehnologija sa „Made in India“ je dobitna za obe kompanije.“ Airtouch Solar je osnovan 2016. godine sa sedištem u Beit Šemešu.

Pročitajte i:  Američka vojska testira robote koji nose puške

Izvor: Nocamels

 

Facebook komentari: