Izvršni direktor Intela očekuje da će nedostatak čipova trajati do 2024

Izvršni direktor Intela Pat Gelsinger rekao je za CNBC da sada očekuje da će industrija poluprovodnika trpeti nestašice snabdevanja do 2024.

PCPress.rs Image

U intervjuu Gelsinger je ocenio da bi globalna kriza čipova mogla da se oduži zbog ograničene dostupnosti ključnih proizvodnih alata, služeći kao prepreka za povećanje nivoa kapaciteta potrebnih da bi se zadovoljila povećana potražnja.

„To je deo razloga zašto verujemo da će ukupna nestašica poluprovodnika sada preći u 2024, prema našim ranijim procenama za 2023, samo zato što su nestašice sada pogodile opremu i neke od tih fabričkih rampi će biti izazovnije“, rekao je Gelsinger.

Komentari generalnog direktora dolaze jedan dan nakon što je proizvođač čipova iz Kalifornije ponudio fiskalnu prognozu za drugi kvartal koja je bila lakša nego što je Wall Street očekivao. Međutim, njegova fiskalna zarada i prihodi u prvom kvartalu nadmašili su očekivanja analitičara. Akcije Intela pale su za više od 6% krejem prošle nedelje.

Nedostatak proizvodne opreme

Potreba za više poluprovodnika raste godinama, kako svet postaje sve digitalniji, a čipovi za obradu ulaze u sve, od pametnih telefona preko automobila do mašina za pranje veša.

Pročitajte i:  Apple želi sve TSMC-ove 2nm čipove

Međutim, pandemija Covida izazvala je akutnu nestašicu, pošto su fabrike bile poremećene u isto vreme kada je potražnja za potrošačkom elektronikom porasla. Nestašica je imala značajne ekonomske posledice i doprinela je da američka ekonomija doživi najveću inflaciju od ranih 1980-ih.

Otkako je Gelsinger preuzeo funkciju izvršnog direktora u februaru 2021. godine, Intel je najavio niz velikih investicija u geografsku diversifikaciju proizvodnje čipova. Kompanija mnogo troši na izgradnju fabrika poluprovodnika u SAD i Evropi. Većina svetskih kapaciteta za proizvodnju čipova sada je koncentrisana u Aziji.

„Zaista smo investirali u te odnose sa opremom, ali to će ublažiti izgradnju kapaciteta za nas i sve ostale, ali verujemo da smo bolje pozicionirani od ostatka industrije“, rekao je Gelsinger.

Izvor: CNBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,