Top50 Glas publike

Jack Ma: Radno vreme od 12 sati je blagoslov!

Dok se u skandinavskim zemljama razmatra smanjivanje broja radnih sati, kineski milijarder Jack Ma smatra da je najidealnije radno vreme od 12 sati. Nakon što je pretrpeo kritike, on je potvrdio da i dalje smatra da je 12 sati rada šest dana nedeljeno recept za uspeh.

PCPress.rs Image

Kineski milioner i koosnivač e-commerce giganta Alibabe tvrdi da je najbolje da radite (skoro) svaki dan od 9 ujutru do 9 uveče. Začudo, jedan dan dozvoljava da se potroši na odmor. Reč je o 996 sistemu o kome se dosta priča u Kini, jer mnogi smatraju da bez rada od 9 do 9, 6 dana nedeljno ova zemlja ne bi napredovala tako brzo. Jack Ma je jedan od ljudi dele ovo mišljenje.

Njegovo mišljenje deli još jedan kineski milijarder Richard Liu, koji je vlasnik e-commerce portala jd.com. I dok Jack Ma 996 sistem zove “blagoslovom”, Liu smatra da rast kineske ekonomije zavisi od broja radoholika.

Ko ne bi voleo da ima radno vreme od 12 sati?

Naime, Kina je doživela ogroman ekonomski rast od kraja 70-tih do sredine 2000-tih. Rast je bio prosečno 10%, da bi poslednjih godina usporio na 6%. To je verovatno rezultat promena u načinu života gde Kinezi više ne žele da rade po ceo dan za kompaniju.

Pročitajte i:  Kina ukida zabranu registracije novih korisnika kompaniji Didi Global

Jack Ma može da kaže da se njemu isplatilo da ima radno vreme od 12 sati, jer sada može da ode u (bogatašku) penziju, kao što je najavio nedavno. Njegova kompanija trenutno vredi oko 490 milijardi dolara, dok se Maovo bogatstvo procenjuje na 40 milijardi.

Da li je zaista vredelo žrtvovati život da bi imao para koje ne može da potroši za još 10 života? S druge strane, mnogi i dalje rade po 996 sistemu, iako neće nikad biti ni približno bogati kao on.

Izvor: BBC

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , ,

One thought on “Jack Ma: Radno vreme od 12 sati je blagoslov!

  • 16. April 2019. at 10:19
    Permalink

    Tipican primer bolesnog radoholicarskog uma… Iako je milijarder, u njemu zivi strah da ako bude manje radio, ostace bez love. Bolesnik

Comments are closed.