Data centri 2024

James Webb teleskop: Egzoplaneta s mogućim uslovima za život

James Webb je lansiran 25. decembra 2021, pa je tako počelo njegovo dugo putovanje kroz kosmos. Već omogućava nova otkrića, na primer snimke stare zvezde koja se „hrani“ tamnom materijom. Ili egzoplanetu (planete koje kruže oko svojih zvezda, a veličine su između Zemlje i Neptuna) koja ima atmosferu, a moguće i uslove za neki oblik života.

PCPress.rs Image

Radi se o tome da je James Webb teleskop na egzoplaneti K2-18b, koja je od Zemlje veća skoro devet puta i udaljena 120 svetlosnih godina, otkrio tragove ugljen-dioksida i molekula dimetil sulfida koji nastaje samo u prisustvu mikroorganizama. Pretpostavlja se i da ovo nebesko telo ima svoje okeane, čak da je prekriveno njima.

Ističe se da zaključci o egzoplaneti koja je od naše planete udaljena 120 svetlosnih godina nisu potpuno pouzdani i da je potrebno još podataka da bi se potvrdilo prisustvo molekula dimetil sulfida. Pored toga i tragovi ugljen-dioksida i metana ukazuju na postojanje okeana.

Pogledajte video:

Članovi ekspertskog tima agencije NASA kažu da su ih otkrića veoma iznenadila, jer na Zemlji najveći deo dimetil sulfida u atmosferu emituju fitoplanktoni iz mora i okeana. Na kraju ističu da je prisustvo dimetil sulfida na ovoj egzoplaneti moguće, ali da zaključak nije konačan – očekuje se da istraživanja potraju još oko godinu dana.

Pročitajte i:  Na Internacionalnoj svemirskoj stanici otkrivena bakterija-mutant

Ovo je prvi put da su naučnici otkrili nešto što liči na prisustvo dimetil sulfida na nekoj planeti koja kruži oko udaljene zvezde, ali su greške moguće – 2020. se tvrdilo da u atmosferi Venere postoji fosin koji takođe proizvode živi organizmi. To je kasnije demantovano.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,