BIZIT plus

Još jedna ruska letelica spojena na MSS gubi rashladnu tečnost

U decembru, letelica Soyuz MS-22 imala je sličan problem.

PCPress.rs Image

Letelica je trebala da napusti MSS 17. februara

Ruska svemirska agencija Roskosmos, objavila je na Telegramu da druga ruska svemirska letelica, koja je spojena na MSS, ima problem sa curenjem rashladne tečnosti. Ovo je drugi incident nakon što je u decembru saopšteno da letelica Soyuz MS-22 imala isti problem.

Letelica Progress, povezana sa MSS izgubila je pritisak u kabini. NASA je kasnije navela da je do smanjenja pritiska došlo zbog curenja rashladne tečnosti.

„Razlog gubitka rashladne tečnosti u letelici Progress 82 se istražuje“, saopštila je NASA. „Otvori između Progress-a 82 i stanice su otvoreni a temperature i pritisci na stanici su normalni. Posada, koja je obaveštena o curenju rashladne tečnosti, nije u opasnosti i nastavlja sa normalnim radom svemirske stanice.

Da li je Sojuz MS-22 zaista pogođen mikrometeoritom?

Letelica Progress 82 stigla je na MSS 28. oktobra. Letelica je trebalo da napusti MSS 17. februara. Još uvek nije jasno da li će Roskosmos nastaviti po prvobitnom planu. Ruske svemirske letelice Progress su dizajnirane tako da sagore u Zemljinoj atmosferi nakon što završe svoje misije snabdevanja. To znači da Roskosmos nema načina da istraži curenje na zemlji. Problem je otkriven kada je druga letelica stigla i spojila se na MSS. Pre manje od dva meseca sličan problem je imala ruska letelica Soyuz MS-22. Do curenja tečnosti je tada došlo dok su se komspnauti Dmitri Patelin i Sergej Prokopjev pripremali za sedmosatnu svemirsku šetnju. Roscosmos je kasnije incident pripisao udaru meteoroida.

Pročitajte i:  Nemačka optužuje Rusiju za masovne sajber napade

Pod uslovom da na MSS ne postoji hitan slučaj, Roskosmos je svemirsku letelicu označio kao nesposobnu za transport ljudi. Agencija će kansnije ovog meseca lansirati još jedan Soyuz kako bi se Patelin i Prokopjev vratili kući zajedno sa NASA-inim astronautom Frankom Rubiom.

Eric Berger iz Ars Technice navodi da incident sa Progress-om izaziva sumnju u to da li je Sojuz MS-22 zaista pogođen mikrometeoritom. Rusija nikada nije objavila snimke udara a svemirski program ove zemlje ima istoriju problema. Roskosmos je 2021.godine okrivio softversku grešku za pogrešno startovanje letelice Nauka koja je privremeno pomerila MSS iz uobičajene pozicije.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,