TrendMicro

JPL uživo emituje kako NASA sastavlja rovera za Mars 2020 misiju

U sklopu misije Mars 2020, čije je lansiranje zakazano za jul sledeće godine, NASA će na Mars poslati, između ostalog, maleni helikopter, imena svih koji pošalju prijavu za ovaj put, kao i veliki robotizovani rover. Mars 2020 rover je u fazi sklapanja u Jet Propulsion Laboratory-ju u Kaliforniji, a američka svemirska agencija je tim povodom omogućila javnosti prilično jedinstven uvid u ovaj proces.

PCPress.rs Image

NASA je prošle sedmice pokrenula live webcam strim na JPL YouTube kanal. Laboratorija je puna opreme za testiranje, komponenti Mars rovera i inženjera koji nose kompletnu zaštitnu odeću. U čistu prostoriju u kojoj stručnjaci sastavljaju rovera postavili su kameru odakle i ide prenos.

Prenos uživo aktivan je 24 sata na dan, a svakog radnog dana posle pet sati po lokalnom vremenu na njemu je moguće videti inženjere i naučnike koji rade na ovom roveru. NASA je na YouTube-u čak zakazala i moderirane četove koji će se događati od ponedeljka do četvrtka s početkom od 20 i 1 sat posle ponoći, a na kojima će moći da se raspravlja o celoj misiji. Tako da ukoliko ne znate šta biste gledali na televiziji predveče kad dođete s posla, ili vas jednostavno ništa što se tamo emituje ne zanima, možete da se uključite u ovaj live stream.

Pročitajte i:  NASA ponovo otkazala lansiranje Artemis rakete

Inače, misija rovera će biti, kao i kod Curiosity-ja i Opportunity-ja, obavljanje raznih naučnih istraživanja na površini Marsa, bušenje tla, uzimanje uzoraka, potraga za organskim molekulima i uopšteno ispitivanje terena za buduće ljudske misije na ovaj planeti.

Izvor: CNET

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,