N Central domination

Kablovski operatori od sada mogu da ukinu TV Prva, Pink, Happy i O2

Odlukom Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) ukinuta je obaveza kablovskih operatora da prenose programe televizija sa nacionalnom frekvencijom.

Gledanje televizije kablovska

Reč je o televizijama: Prva, O2, Happy i Pink. Kako REM navodi, ova obaveza je ukinuta zbog „negativnog efekta na tržišni položaj pojedinih učesnika i uopšte na interes javnog poretka za postojanjem ravnopravnosti svih učesnika na tržištu“.

„Odnos između operatera elektronskih komunikacionih mreža i kanala sa nacionalnom terestrijalnom pokrivenošću definisaće isključivo ugovor između strana, bez mešanja javne vlasti u slobodnu volju obe ugovorne strane na koji način će regulisati svoje odnose“, navodi Savet REM-a.

U saopštenju REM-a stoji i da „ukoliko pružalac medijskih usluga zahteva naknadu za distribuciju“ od kablovskih operatora, to će biti „legitimni zahtev“, dok će se „distrubicija bez saglasnosti nosioca prava nad sadržajima smatrati nedozvoljenom radnjom sa svim svojim zakonskim konsekvencama“.

Podsetimo, Regulatorna agencija za elektronske komunikacije (RATEL) u oktobru 2017. godine donela je rešenje, na osnovu zahteva Saveta REM-a, kojim je obavezala kablovske operatore da prenose ove programe.

Izvor: UNS

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,