PC Press Studio

Kad dronovi pronalaze nagazne mine

Iza ratova ostaju strahote, zamke – između ostalih i minska polja. Nagazne mine tako odnose živote i pošto se sukob završi, a tokom istorije su posebno obučena lica bila zadužena za njihovo otkrivanje i uklanjanje. Došlo je vreme da ih zamene dronovi.

PCPress.rs Image

Postoji dakle mnogo načina da se otkriju opasne mine, a najnoviji stiže u obliku drona koji autonomnu letelicu kombinuje s detektorom metala. Radi se o proizvodu kompanije Voliro, koji bi mogao da reši veliki problem – procenjuje se da je na svetu oko 12 hiljada kvadratnih kilometara pod minama, pa ta površina uopšte ne može da se koristi. Na hiljade ljudi svake godine strada u eksplozijama, pa su leteći detektori poput modernih superheroja koji spasavaju živote.

Za testiranje su se koristili metalni objekti koji liče na mine, ali ne eksplodiraju kad ih neko (ili nešto) dodirne. Dronovi su se dobro pokazali, pa su se snalazili i na terenima s preprekama. Uskoro bi mogli da stignu u područja čiji stanovnici ne mogu slobodno da se kreću zbog straha od mina.

Pročitajte i:  Algoritam sprečava sudare dronova

Izvor: Spectrum

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *