BIZIT plus

Kako da proverite da li neko špijunira vaš računar

Prelistate telefon i evo ga – oglas koji možete da povežete sa nedavnim razgovorom sa prijateljem.

PCPress.rs Image

Svi znamo taj osećaj

Loše navike bi mogle otkriti još više vaših tajni. Ako idete lakim putem i koristite svoj Facebook ili Google nalog da biste se prijavili na druge sajtove i aplikacije, možda je vreme da prekinete. Možda to nisu oglašivači ili Big Tech praćenje. Evo provere da vidite da li se dešava nešto drugo, veoma loše – da li se kopija svega što radite na svom PC ili Mac računaru prikuplja i šalje ko zna kome.

Proverite Task Manager ili Activity Monitor

Malver dolazi u različitim oblicima koji se često ponašaju drugačije. Neke je nemoguće propustiti – poput ransomware-a – a drugi se uspešno skrivaju. Špijunski softver je suptilan u poređenju sa drugim vrstama malvera. Krije se u vašem sistemu, prateći svaku lozinku koju unesete, svaki video poziv koji obavite i svaki email koji pošaljete Iako su ovi delovi softvera podmukli, oni ipak ostavljaju tragove za sobom. Vaša prva stanica je Task Manager ako ste na Windows računaru ili Activity Monitor na Mac-u. Oba vam daju pregled svega što se dešava na vašoj mašini.

Pročitajte i:  Microsoft testira oglase u Windows 11 Start meniju

PC korisnici: Sledite ove korake

 • Otvorite Task Manager pritiskom na Ctrl + Shift + Esc. Na tabu Processes videćete aplikacije i pozadinske procese koji se pokreću na vašem računaru. Pregledajte listu. Ako vidite ime koje ne prepoznajete, pretražite da biste videli šta će se pojaviti. Ponekad su ovi programi i pozadinski procesi legitimni i ne zabrinjavaju, čak i ako na prvi pogled ne znate ime. Da biste zatvorili aplikaciju ili proces, kliknite desnim tasterom miša i pritisnite End task.

Korisnici Mac-a: Pratite ove korake

 • Da biste otvorili Activity monitor, pritisnite Command + Spacebar da otvorite Spotlight Search. Zatim otkucajte Activity Monitor i pritisnite Enter. Proverite na listi bilo šta što ne prepoznajete. Da biste zatvorili program ili proces, dvaput kliknite, a zatim pritisnite Quit.

Znajte šta možete očekivati

Jedan od znakova infekcije malverom? Procesi počinju sami od sebe. Nemojte olako preći preko toga što se aplikacija sama pokrene iz vedra neba. Shvatite to kao znak upozorenja. Recimo da imate samo nekoliko aplikacija koje se otvaraju kada pokrenete računar. Ako se nakratko pojavi drugi prozor pre nego što nestane, to može biti učitavanje špijunskog programa. Oni su dizajnirani da nestanu, tako da ih ne primetite, ali bi se mogli nakratko pokazati na ovaj način. Ako pratite šta bi trebalo da se desi kada pokrenete računar, imaćete bolju ideju kada se nešto čudno dešava.

Pročitajte i:  Microsoft donosi Linux sudo komandu u Windows 11 

Kako promeniti startup aplikacije na PCu:

 • Kliknite na meni Start.
 • Izaberite Settings (ikona zupčanika) i kliknite na Apps.
 • U levom meniju kliknite na Startup na dnu.

Startup panel prikazuje aplikacije instalirane na vašem računaru. Ako je Windows izmerio uticaj te aplikacije na vaš računar, videćete ocenu pored nje. Opcije uključuju No impact, Low impact, Medium impact i High impact. Aplikacija sa velikim uticajem može usporiti vreme pokretanja. Prođite kroz listu i odredite koje aplikacije vam nisu potrebne odmah nakon pokretanja. Prebacite svaki klizač pored aplikacije da biste je uključili ili isključili.

Kako promeniti aplikacije za pokretanje na Mac-u:

 • Kliknite na meni Apple, a zatim na System Preferences.
 • Kliknite na Users&Groups.
 • Izaberite svoj korisnički nalog, a zatim kliknite na Login Items u gornjem desnom uglu. Ovde ćete videti listu aplikacija koje se automatski otvaraju kada se prijavite. Da biste sprečili automatsko pokretanje aplikacije, kliknite na Remove a login item. Zatim izaberite ime aplikacije koju želite da blokirate i kliknite na dugme Remove ispod liste. Možete koristiti polje za potvrdu da sakrijete stavke koje još uvek želite da pokrenete. Pritisnite simbol plus ispod liste i pronađite ga na računaru da biste dodali novu stavku.
Pročitajte i:  Ovaj dobro poznati Windows dodatak koristi privremeni kod već 30 godina

Budite u toku

Ažuriranja su dosadna. Uvek se pojavljuju kada ste zauzeti i ne želite da se bavite greškama i drugim problemima koje predstavlja najnovija verzija Windows-a ili macOS-a. Ipak, ažuriranje vašeg sistema je jedan od najboljih načina da budete u toku sa stalnom poplavom smeća koje želi da nađe svoj put do vašeg računara.

Da biste ažurirali svoj Mac:

 • Kliknite na ikonu Apple sa trake menija na vrhu ekrana.
 • Pritisnite System Preferences > Software Update.

Odavde takođe možete omogućiti automatska ažuriranja tako što ćete označiti polje za potvrdu na dnu prozora. Za više opcija, kliknite na Advanced.

Da biste ažurirali PC:

 • Kliknite na Start meni i otvorite Settings.
 • Kliknite na Update&Security > Windows Update.

Videćete da li su ažuriranja dostupna za preuzimanje. Ako je ažuriranje dostupno, kliknite na Download and Install. Ako ne vidite dostupno ažuriranje, kliknite na Check for Updates da biste pokrenuli proces.

Izvor: Usatoday

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , , ,