ERP 2024

Microsoft poništava nečuvenu promenu podrazumevanog Windows 11 browsera za sve

Sa najnovijim ažuriranjem za Windows 11, koje je sada dostupno svima kao obavezno bezbednosno ažuriranje, promena podrazumevanog browsera sistema je sada lakša nego ikad.

PCPress.rs Image

Sada možete lako da prelazite između Microsoft Edge-a i drugih browsera

Kompanija je povukla kontroverznu promenu koja je uvedena sa Windows 11 u junu 2021. godine, potez koji je izazvao frustraciju među korisnicima Chrome-a i Firefox-a. Otkako je Windows 11 pokrenut prošle godine, Microsoft je kritikovan, jer je primorao korisnike da ručno registruju browser treće strane kao što je Firefox za svaki veb protokol i poznate fajl ekstenzije. Ovo je otežalo lako prebacivanje između browsera trećih strana, jer biste morali da promenite podrazumevani browser za sve dostupne opcije. Drugim rečima, korisnici su morali da ručno registruju Chrome ili Firefox preferencije za veb protokole kao što su HTTP ili HTTPs i popularne web fajl ekstenzije kao što su .HTML, .HTM itd.

Iako je i dalje bilo moguće u potpunosti preći na browser treće strane, Microsoft je namerno otežao ovu mogućnost. Počevši od Windows 11 KB5012592, sada možete lako da prelazite između Microsoft Edge-a i drugih browsera jednim klikom, jer postoji nova opcija koja vam omogućava da promenite podrazumevani browser za sve poznate veb protokole i fajl ekstenzije.

Pročitajte i:  Stižu reklame u start meniju na Windows 11 sistemu

U saopštenju, Mozilla nam je rekla da ove promene poboljšavaju iskustvo podrazumevanih podešavanja browsera i da Microsoft ide u pravom smeru, ali „može se učiniti više da se poštuje izbor podrazumevanog browsera“ na Windows-u. Za one koji nisu upućeni, Windows 11 ne poštuje podrazumevani izbor browsera za sve linkove u OS-u. U ovom trenutku, kompanija gura sve linkove u okviru sopstvenih proizvoda kao što su meni Start i panel vidžeta u Microsoft Edge, tako da se vaš podrazumevani izbor browsera ignoriše, osim ako ne koristite aplikacije trećih strana da biste zaobišli preusmeravanja. Mozilla želi da Microsoft poštuje podrazumevane postavke browsera korisnika svuda i smanji broj koraka potrebnih za postavljanje browsera kao što je Firefox kao podrazumevani.Organizacija takođe želi da Microsoft učini Edge API-je dostupnim za ostale browsere kako bi se mogli koristiti za poboljšanje integracije sa drugim Microsoft aplikacijama.

Izvor: Windowslatest

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: