BIZIT 2022

Kako da vaš klima uređaj uvek bude čist i spreman za letnju sezonu?

Klima uređaji „borave“ u našem domu tokom cele godine, a najproduktivniji su tokom letnjih meseci kada intenzivno rade. Iako se ne vidi golim okom, oni su pravi sakupljači raznih bakterija, plesni, dlaka i ostalih štetnih supstanci tokom godine koje mogu ozbiljno narušiti vaše i zdravlje vaših ukućana i izazvati naporne alergije kojima često ne znate uzrok.

PCPress.rs Image

Zato je veoma bitno kako se ophodite prema svom klima uređaju koji će vam pružati osećaj svežine tokom letnjih meseci, a podjednako je važno da ispravno i bezbedno radi.

Svoj klima uređaj morate redovno da održavate kako bi svaku letnju sezonu započeli u zdravom kućnom okruženju sa svežijim vazduhom. Kako da sami očistite svoj klima uređaj? Evo nekoliko korisnih saveta koji su potpuno bezbedni i ni na koji način ne štete vašem klima uređaju i domu, a mogu poslužiti kao prva pomoć i odlično rešenje u poslednjem trenutku pred početak sezone.

Prvi korak: Bezbednost pre svega

S obzirom da je bezbednost uvek na prvom mestu, prva stvar koju treba da uradite jeste da ugasite klima uređaj i isključite ga iz struje. Ne želite da čistite ili dotičete bilo šta unutar uređaja dok je uključen u struju. Takođe je preporučljivo da to radite u toku dana, na dnevnom svetlu, kako biste lakše i preglednije izvadili delove koji zahtevaju čišćenje.

Drugi korak: Otvorite klima uređaj

Za otvaranje klima uređaja je preporučljivo da pročitate uputstvo proizvođača, ali ukoliko ga nemate, pažljivo podignite poklopac ili ga skinite. Obavezno sačuvajte sve šrafove koji ga drže na mestu, jer ćete kasnije morati da ih vratite baš onako kako ste ih i skinuli.

Treći korak: Očistite filtere

Ispod ćete ugledati filtere koji su cela suština vašeg klima uređaja. Ako su filteri puni prašine, plesni i prljavštine, ni vazduh koji vaš uređaj ispušta ne može biti drugačijeg sastava. Zato je neophodno čistiti ih s vremena na vreme, a naročito ako u vašem domu borave kućni ljubimci i deca.

Filteri se veoma jednostavno čiste, a prvo što pre toga treba da uradite jeste da ih pažljivo izvučete iz jedinice, pri čemu je ponovo preporučljivo da pročitate uputstvo.

Filtere očistite ispiranjem toplom vodom koja će izvući prljavštinu nakupljenu tokom aktivnog korišćenja ili dugoročnog nekorišćenja. Možete upotrebiti i deterdžent za pranje sudova, ali je svakako najbolji savet da filtere samo isperete vodom. Nakon toga ih ostavite da se u potpunosti osuše, jer mokri ni slučajno ne smeju nazad u jedinicu. Ovaj proces možete ponavljati na svaka 2 do 3 meseca, u zavisnosti od životnih okolnosti, tj. da li imate kućne ljubimce, decu, živite u zagađenom delu grada, itd.

Četvrti korak: Vratite sve na mesto

Kada ste sigurni da su filteri skroz suvi, vratite ih nazad u jedinicu prema uputstvu, a zatim zašrafite i poklopac. Klima uređaj potom može potpuno nesmetano da radi i ispušta čistiji vazduh za vas.

PCPress.rs Image

Da li postoji klima uređaj koji se održava čistim između velikih servisa?

Redovno čišćenje i pravilno održavanje neophodno je svakom klima uređaju, ali savremena tehnologija koju Hisense primenjuje u svojim klima uređajima omogućava vam da za čišćenje klima uređaja između jednogodišnjih servisa uštedite vreme, a budete sigurni da je ovaj posao pravilno i temeljno izveden. Neki od Hisense modela imaju inovativnu opciju samočišćenja, koja se pokreće daljinskim upravljačem uređaja.

Novi Hisense Fresh Master klima uređaj pored svojih sjajnih sposobnosti prečišćavanja vazduha, ima opciju da isparivač i kondenzator održava čistim i tako smanji štetne materije. Ovom tehnologijom se klima uređaju produžava radni vek i održava se čistim do narednog servisa kada se otvara i temeljno čisti svaki deo uređaja.

Jedinstveni Hisense hidrofilni sloj nove generacije, sakupljenu prašinu, mikroorganizme i ulje može da ukloni sa aluminijumske površine ciklusom smrzavanja i odmrzavanja. Jedinica se prvo smrzne, zatim vazduh prodire kako bi se uklonile nagomilane čestice. Nakon toga se jedinica odmrzava i suši. I unutrašnja i spoljašnja jedinica se čiste samostalno po istom principu.

PCPress.rs Image

Kako je uvek ispred svog vremena, kineski gigant u oblasti inverterskih klima uređaja Hisense olakšava svakodnevni boravak u domu svojim inovativnim rešenjima i ukazuje na važnost održavanja čistog vazduha i u zatvorenom. Osim što za odličnu cenu dobijate inovativan klima uređaj, njegovom nabavkom dodatno štedite novac, jer će jedan deo posla odraditi sam.

Svakako se savetuje da vaš klima uređaj jednom godišnje pregleda serviser.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,