Kako da znate da li je viralni video lažan

Svi volimo da gledamo viralne klipove koji imaju interesantan sadržaj koji nam se može učiniti i malo nemogućim. Pitanje je kako možemo da vidimo da li je sadržaj klipa stvaran i to je prvo pitanje koje trebamo sebi da postavimo. Postoji toliko neverovatnih videa na YouTube-u i neki od njih su realni. Na primer iz sveta prirode sipa koja menja oblik ili neki industrijski kao hidrografsko štampanje (metoda primenjivanja odštampanog dizajna na trodimenzimenionalne površine) ili novih izuma poput hoverboard-a koji koristi mlazno gorivo.

PCPress.rs Image

Šta god da “Guglate” pogledajte i druge izvore, vidite da li postoje vesti o tome šta vas zanima. Pregledajte sajtove, ali se zapitajte da li verujete tom sajtu ili se taj video nasumično pojavio u vašem Facebook feed-u.

Režiser i specijalista za vizuelne efekte Alan Melikdjanian kaže da, ako video prođe sve naše provere a i dalje nam izgleda neobično trebalo bi da pronađemo ranije verzije tog videa. Na primer, uradimo pretragu koja se zasniva na naslovu samog videa i da nađemo najraniji upload ili da idemo preko Google reverse image. Ako je video bio upload-ovan na društvenim mrežama, možemo videti ko je korisnik i koliko je dugo bio aktivan, komunicirao sa ostalim korisnicima.

Pročitajte i:  NEC i Facebook razvijaju polupetabitni kabl

„Ako pratite trag do YouTube kanala i vidite da je na svakom drugom upload-u ta osoba i pravi animacije i specijalne efekte, možete odmah da stanete,“ kaže Melikdjanian. Još jedna stvar koju možete da otkrijete je da uploader ima sponzore. Kao kada Instagram mađioničar Zach King radi trikove sa Snickers čokoladicom. Jedan od najboljih načina je da download-ujete video i da ga pregledate frame po frame kako biste uočili nedoslednosti u videu. Nije vam potreban napredan softver ali je bitno da znate kakvu grešku tražite. Da pregledate trikove, jedan po jedan i uočite znake editovanja i vizuelnih efekata.

Dakle, trebamo biti skeptični ali ne previše skeptični da vidimo da li postoje znaci vizuelnih efekata ili editovanja i da li je video lošeg kvaliteta. Naravno, pod uslovom da imate dovoljno vremena da se bavite detektivskim poslom za svaki video koji vam deluje sumnjivo.

Izvor: TheVerge

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,