BIZIT plus

Kako je Microsoft kupio Activision Blizzard

Kada je Microsoft najavio da će potrošiti 68,7 milijardi dolara za kupovinu Activision Blizzard-a kako bi ojačao svoju Xbox diviziju igara, ta vest je mnoge iznenadila.

PCPress.rs Image

Kupovina je bila neizvesna

Već mesecima, Microsoft je bio u naslovima koji proističu iz tužbe za seksualno uznemiravanje na radnom mestu koju je u julu podnela kalifornijska agencija za zapošljavanje. Loše vesti su 16. novembra dodatno zagrejale atmosferu, nakon što je Wall Street Journal objavio izveštaj u kojem se tvrdi da je izvršni direktor Activision-a, Bobby Kotick ne samo znao za mnoge incidente seksualnog uznemiravanja koji su se desili u kompaniji, već je takođe delovao da zaštiti one koji bili odgovorni za zlostavljanje.

Nekoliko dana nakon što je objavljen taj članak, šef Xbox-a Phil Spencer navodno je rekao zaposlenima da je „distribuiran i duboko uznemiren užasnim događajima i akcijama“ koji su se navodno dogodili u Activision Blizzard-u i da će Microsoft ponovo proceniti svoj odnos sa izdavačem.

Dan nakon toga Spencer je pozvao Kotick-a da započne proces koji će se završiti tako što će Microsoft objaviti planove za kupovinu Activision Blizzarda dva meseca kasnije, navodi se u dokumentaciji američke Komisije za hartije od vrednosti.

Pročitajte i:  Vodafone i Microsoft sklopili ugovor vredan 1,5 milijardi

Počevši od 31. stranice dokumenta, Microsoft posvećuje skoro 10 stranica sa detaljima o vremenskoj liniji svojih razgovora sa Activision-om. Prema podnesku, Spencer je rekao Kotick-u tokom telefonskog razgovora 19. novembra da je „Microsoft zainteresovan za razgovor o strateškim prilikama“ između dve kompanije i pitao je da li ima vremena da razgovara sa izvršnim direktorom Microsoft-a Satya Nadella-om.

U subotu, 20. novembra, Nadella je jasno stavio do znanja da se Microsoft nada da će kupiti izdavača, navodeći da je kompanija „zainteresovana za istraživanje strateške kombinacije sa Activision Blizzard-om“.

Druge kompanije su takođe bile zainteresovane za kupovinu

Ispostavilo se da je brz tempo kojim su se pregovori kretali uglavnom zahvaljujući svim drugim kompanijama koje su zainteresovane da kupe Activision Blizzard nakon što su njegove akcije pale u novembru.

Najmanje četiri druge kompanije kontaktirale su izdavača u vezi sa mogućom akvizicijom. Nijedan od njih nije imenovana u dokumentaciji SEC-a. Međutim, jedna kompanija je posebno želela da kupi Blizzard. Activision nije krenuo dalje sa tom opcijom jer je upravni odbor kompanije smatrao da bi prodaju bilo previše teško izvesti.

Pročitajte i:  Nvidia sada vredi više od Amazon-a i Alphabet-a

Dokument takođe detaljno opisuje uslove kupoprodajnog ugovora. Ako dogovor ne prođe zbog antimonopolskih komplikacija, Microsoft je pristao da isplati Activision Blizzard-u naknadu za raskid od 3 milijarde dolara.

Pre nekoliko godina, to je mogućnost o kojoj Microsoft verovatno ne bi morao previše da brine, ali 2022.godine kompanija u veoma drugačijem regulatornom okruženju.

Početkom meseca, NVIDIA je odustala od ponude od 40 milijardi dolara za kupovinu ARM-a nakon što je Federalna trgovinska komisija blokirala kupovinu.

Predsednik Biden je imenovao Lina-u Khan, sadašnju predsednicu Komisije, na tu poziciju na osnovu njenog iskustva u antimonopolskom pravu. Kada je ugovor NVIDIA-ARM propao, agencija je posebno istakla da je „značajan“ jer „predstavlja prvo odustajanje od spornog vertikalnog spajanja posle mnogo godina“.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: