BIZIT plus

Kako onemogućiti Gmail-ove pametne funkcije i sprečiti praćenje

Ukoliko vam se ne sviđa kako se Gmail odnosi prema privatnosti, možda ćete želeti da znate kako da onemogućite pametne funkcije Gmaila i sprečite praćenje.

PCPress.rs Image

Povratite kontrolu nad emailom, prateći korake u ovom vodiču

Iako podrazumevano uključuje sve ove pametne funkcije, Google vam omogućava da ih isključite ako zaronite u Gmail-ov Settings meni. U nastavku imamo detaljni vodič koji će vam reći kako da onemogućite sve Gmail-ove pametne funkcije, kako biste sprečili da vas prati.

Ako vas uplaši sposobnost Google-a da dovrši vaše rečenice ili vas podseti na zanemarene imejlove, te funkcije se lako mogu isključiti. To možete učiniti i modularno ako i dalje želite da zadržite jednu ili dve funkcije koje su vam korisne.

  1. Kliknite Settings zupčanik u gornjem desnom uglu. Zatim kliknite na „See all settings“ da biste došli do glavnog ekrana sa opcijama.
  2. Ostanite na tabu opcija „General“. Pomerite se nadole dok ne vidite „Smart compose“, što signalizira početak bloka opcija pametnih funkcija.
  3. Ovde sada možete onemogućiti opcije kako vam odgovara.
Pročitajte i:  Nalog na Gmailu: Kako kreirati Google Workspace email nalog

Ako isključite „Smart compose“, zaustaviće se pop-up sugestije kada pišete email. Ako ovo ostavite uključenim, ali ako onemogućite “Smart compose personalization”, predlozi će ostati aktivni, ali oni će biti generički, a ne prilagođeni vašem pisanju.

Ako opozovete dva polja za potvrdu pod „Nudges“, isključiće se Gmail-ovi predlozi za odgovaranje ili praćenje emaila. Na kraju, isključivanjem funkcije „Smart reply“, uklanjaju se dugmad za automatski odgovor, koje ste možda primetili prilikom sastavljanja odgovora.

“Turn off smart features and personalization” znači da vaši Gmail podaci ne mogu da se koriste za personalizaciju drugih Google usluga kao što su Meet i Chat.

Drugi deo Google-ovih funkcija praćenja omogućavaju mu da dodeli prioritet i kategorije vašim dolaznim porukama. Podešavanja za njih su na nešto drugačijem mestu.

  1. U glavnom Settings meniju izaberite tab „Inbox“.
  2. Opozovite izbor svih polja za potvrdu u odeljku „Categories“. Ovo sprečava Gmail da sortira vaše emailove na različite tabove, funkcija koja zahteva da analizira primljene emailove.
  3. Pronađite “Importance markers” opciju niže na stranici. Izaberite “No markers” i “Don’t use my past actions…” dugmad da biste sprečili Gmail da procenjuje važnost vaših imejlova i da to čini na osnovu vaših navika korišćenja.
Pročitajte i:  AI i Gmail: Lakše pisanje i pretraživanje mejlova

Izvor: Tomsguide

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: