Kako pokrenuti Windows aplikacije na vašem Mac-u bez pokretanja Windows-a

Želite da pokrenete Windows aplikacije na svom Mac računaru bez Windows-a? Imate opcije koje se kreću od korišćenja omotača za emulaciju Windows okruženja do pokretanja i potpunog sakrivanja Windows desktopa.

PCPress.rs Image

Koristite Wineskin za pokretanje Windows aplikacija u omotu/wrepper-u

Wineskin je besplatna aplikacija koja se može koristiti za kreiranje „omotača“ koji simuliraju okruženje koje Windows aplikacija treba da pokrene, sa različitim nivoima uspeha. Za razliku od glavnog projekta WINE, Wineskin se održava za Apple hardver i radi sa macOS 13, kao i sa Apple Silicon mašinama (koristeći Rosetta 2).

Najlakši način da instalirate Wineskin je da koristite Homebrew. Prvo, instalirajte Homebrew (ako ga već nemate) unošenjem sledeće komande u macOS terminal:

/bin/bash -c “$(curl -fsSL https://raw.githubusercontent.com/Homebrew/install/HEAD/install.sh)”

Kada se instalacija završi, pokrenite ovu komandu:

echo ‘eval $(/opt/homebrew/bin/brew shellenv)’ >> /Users/$USER/.zprofile

I na kraju:

eval $(/opt/homebrew/bin/brew shellenv)

Konačno, vreme je da instalirate Wineskin tako što ćete pokrenuti sledeću naredbu terminala:

brew install –cask –no-quarantine gcenx/wine/unofficial-wineskin

Kada se Wineskin instalira, možete pokrenuti Wineskin Wineri.app u folderu Applications (ili je jednostavno pokrenuti pomoću Spotlight-a). Sada instalirajte engine, ažurirajte wrepper listu, a zatim počnite da podešavate Windows aplikacije i igre koristeći Wineskin.

Pročitajte i:  Apple će izraditi namensku aplikaciju za lozinke

Koristite CrossOver za pokretanje Windows aplikacija i igara

Ako biste radije pojednostavili ovaj proces, možete koristiti premium aplikaciju pod nazivom CrossOver koja je izgrađena na istoj osnovnoj WINE tehnologiji. Aplikacija uključuje liste za aplikacije sa unapred određenim instalacionim profilima, a CrossOver će čak obezbediti instalacioni fajl u mnogim slučajevima. Takođe možete instalirati aplikacije koje nisu navedene, na isti način na koji Wineskin radi gore. CrossOver održava listu tutorijala za uobičajene funkcije kao što su uređivanje ključeva registrija, mapiranjedrajvova, otvaranje lokalnih fajlova u Windows aplikacijama i tako dalje. CrossOver dolazi sa besplatnom probnom verzijom tako da možete da je testirate pre kupovine. CrossOver olakšava pokretanje Windows aplikacija na vašem Mac-u, ali ćete platiti 74 dolara za tu privilegiju. Aplikacija je posebno dobra za igre, iako Apple Silicon modeli (sa M1 ili novijim) zavise od Rosette koja može uvesti dodatnu kaznu za performanse. Isprobajte i pogledajte CrossOver Mac forum pre nego što nabavite licencu.

Alternativno, koristite Coherence u Parallels Desktop-u

Pročitajte i:  Microsoft uklanja još jedan alat iz Control Panel-a Windowsa 11

Uz rizik da se definicija „pokrenutog operativnog sistema Windows“ proširi, postoji još jedan način za pokretanje Windows aplikacija na vašem Mac-u, a on uključuje korišćenje funkcije u Parallels Desktop-u pod nazivom Coherence. Prvi korak da ovo funkcioniše jeste da instalirate Windows 11 koristeći Parallels Desktop.

Na sreću, Parallels Desktop u velikoj meri vodi računa o ovom procesu umesto vas, jednostavno napravite novu Windows 11 virtuelnu mašinu i aplikacija će preuzeti i instalirati OS umesto vas. Sada ćete morati da instalirate sve aplikacije koje želite da koristite unutar VM-a kao da koristite Windows. Sada, kada je vaš VM aktivan, kliknite desnim tasterom miša na ikonu Windows 11 na doku i izaberite View > Enter Coherence (uverite se da niste u režimu celog ekrana ili će ova opcija biti zasivljena). Windows desktop će sada biti skrivena, a sve aplikacije koje otvorite će se umesto toga pojaviti kao prozori na vašoj macOS radnoj površini.

Parallels Desktop vam omogućava da pokrenete ove Windows aplikacije iz foldera Applications ili koristeći Spotlight kao i bilo koju drugu macOS aplikaciju. Sa omogućenim Coherence, oni će se pojaviti u prozoru kao da su izvorne macOS aplikacije. Čak i ako vaš VM ne radi, Parallels će pokrenuti i sakriti Windows, a zatim će preuzeti vašu aplikaciju i prikazati je na ovaj način.

Pročitajte i:  Notepad konačno dobija dugo željene funkcije

Da, tehnički koristite Windows, ali kada jednom postavite svoje aplikacije, nikada više nećete morati da dotaknete Windows desktop.

Više opcija za igranje igara na Mac-u

Mnogi se okreću ovakvim rešenjima za igranje igara na Mac-u, ali postoji mnogo opcija. Bićete iznenađeni nekim od igara koje vaš Apple Silicon Mac može da pokrene. Povrh toga, možete igrati starije igre koristeći izvorne portove i projekte fanova ili staviti snagu svog M1 ili M2 procesora da koristite i oponašate sve, od arkadnih ploča do Nintendo Wii.

Izvor: Howtogeek

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,