Obnovljiva solarna energija može pomoći u prečišćavanju vode

Korišćenje elektrohemije za razdvajanje različitih čestica unutar rastvora (poznato i kao elektrohemijsko odvajanje) je energetski efikasna strategija za sanaciju životne sredine i vode: proces prečišćavanja kontaminirane vode. Ali dok elektrohemija koristi manje energije od drugih sličnih metoda, električna energija se uglavnom dobija iz neobnovljivih izvora poput fosilnih goriva.

PCPress.rs Image

Hemičari sa Univerziteta Ilinois Urbana-Champaign pokazali su da se sanacija vode može delimično – a možda čak i isključivo – pokretati obnovljivim izvorima energije. Preko poluprovodnika, njihova metoda integriše solarnu energiju u proces elektrohemijskog odvajanja koji pokreće redoks reakcija, koja manipuliše električnim nabojem jona da bi ih odvojila od rastvora poput vode.

Koristeći ovaj sistem, istraživači su uspešno odvojili i uklonili razređeni arsenat – derivat arsena, koji je glavna komponenta otpada iz industrije čelika i rudarstva – iz otpadnih voda.

Ovaj rad predstavlja dokaz koncepta primenljivosti ovakvih sistema za prečišćavanje otpadnih voda i zaštitu životne sredine.

„Globalna električna energija se i dalje pretežno dobija iz neobnovljivih izvora zasnovanih na fosilnim gorivima, što postavlja pitanja o dugoročnoj održivosti elektrohemijskih procesa, uključujući separacije. Integrisanje solarne energije unapređuje održivost elektrohemijskog odvajanja uopšte i njegove primene prečišćavanje vode koristi i sektoru vode“, rekao je glavni istraživač Sjao Su, istraživač na Bekman institutu za naprednu nauku i tehnologiju i docent za hemijsko i biomolekularno inženjerstvo.

Pročitajte i:  200 miliona dolara za nemačku Enviriu

Izvor: sciencedaily

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,