Kako sprečiti zamagljivanje naočara

Naučnici sa ETH Ciriha razvili su poseban premaz koji sprečava zamagljivanje stakla u naočarima. Ovo je bio problem od pojave optičkih sočiva, ali pošteno je reći da je dostigao vrhunac tokom pandemije kada su svi koji nose naočare otkrili na teži način da većina maski za lice ispušta dah prema vašim očima.

PCPress.rs Image

Težina problema je evidentna u nedostatku aktuelnih rešenja. Možete da obrišete naočare kada se zamagle ili… pa, to je uglavnom to. Postoje sprejevi protiv magle i specijalni premazi za sočiva koji pomažu, ali oni samo umanjuju problem.

Ne morate biti fizičar da biste shvatili da bi najbolje rešenje bila toplota. Naočare se magle kada topla para dođe u kontakt sa njihovim hladnijim sočivima. Ova temperaturna fluktuacija uzrokuje da se para pretvori u vlagu, a vaše naočare se zamagljuju jer su mokre.

Nažalost, zagrevanje nije jednostavan zadatak. Koristeći tradicionalne metode, morali biste pronaći providan materijal koji se može zagrejati spolja, razviti izvor napajanja za materijal i osigurati da nema opasnosti od pregrevanja sočiva ili zagrevanja okvira. To je prilično težak zadatak, posebno ako uzmete u obzir da će svaka dodatna masa ili težina povećati nelagodu korisnika.

Pročitajte i:  Ove naočari su skupe, ali mogu biti ključ za budućnost očnih uređaja

Tim ETH Ciriha je prevazišao ove inženjerske probleme koristeći drugačiji pristup. Razvili su poseban zlatni premaz koji koristi sunčevu energiju za proizvodnju toplote. Ne zahteva bateriju, žice ili bilo koje druge komponente osim samog premaza.

Način na koji funkcioniše uključuje postavljanje sićušnih klastera zlata između ultratankih slojeva titanijum oksida. Zlato čini fantastičan provodnik toplote, a slojevi titanijum oksida pojačavaju zadržavanje metala dovoljno da ga čine savršeno pogodnim za zagrevanje stakla i sličnih površina.

Cela stvar je debela samo 10 nanometara (veličina obrade za neke mikročipove) i može se koristiti sa drugim premazima — tako da bi trebalo da radi sa prelaznim sočivima, i za upotrebu u vetrobranskim staklima, na primer. U stvari, naučnici su skloni testiranju premaza na drugim površinama kao što su prozori i ogledala.

Takođe će biti zanimljivo videti kako se ovaj premaz može primeniti na drugu optiku kao što su senzori i laseri.

Nejasno je tačno koliko toplote može da se generiše korišćenjem ove tehnike, ali istraživači tvrde da može da zagreje površinu za čak 8 stepeni Celzijusa.

Pročitajte i:  Meta - prave pametne AR naočare krajem 2024. godine

Izvor: thenextweb

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,