Kina blokirala LinkedIn

PCPress.rs Image

Društveni sajt LinkedIn blokiran je u Kini, što neki analitičari vide kao meru kineske vlade da suzbije pominjanje Jasmin revolucije na internetu. Internet cenzura uzela je maha u Kini. Sadržaji i veb-sajtovi koji se smatraju politički škakljivim redovno se obaraju ili blokiraju. Ali u poslednjim nedeljama je cenzura postala oštrija zbog masovnih protesta koji su doveli do rušenja vlada na Bliskom istoku. Sam izraz Jasmin revolucija odnosi se na demokratski pokret koji je u decembru počeo u Tunisu i raširio se po ostalim bliskoistočnim zemljama. A prošle nedelje su počeli pozivi na internetu da i Kina započne svoju Jasmin revoluciju.

Međutim, kineska vlada je požurila da spreči širenje tih poziva. Prošlog vikenda je izraz Jasmin revolucija blokiran na kineskim pretraživačima, a korisnici nisu mogli da postave informacije s tim izrazom na kineskim društvenim sajtovima kao što je Renren.com.

Facebook i Twitter već su neko vreme blokirani u Kini, zbog čega su kineske društvene mreže popunile prazninu i postale veoma popularne. U zemlji sad postoji nekoliko klonova Facebook-a i Twitter-a. A Kina inače ima najveću internet populaciju na svetu ‒ čak 457 miliona korisnika.

Pročitajte i:  Intel ipak neće proizvoditi čipove u Kini

Izvor: IT News

Facebook komentari:

Tagovi: , ,